bizarna situacija

U hrvatskom gradu uskoro bi se mogli zatvoriti svi vrtići: 'Taoci smo jedne osobe'

12.01.2024 u 17:51

Bionic
Reading

Odgajateljima u vrtićima u Čabru uskoro će isteći ugovor o radu. Produljiti ga može ravnateljica, a ona je na bolovanju i navodno to ne želi učiniti. Svoj potpis može staviti i zamjenik ravnatelja, ali ta ga predškolska ustanova nema jer - nitko od zaposlenih odgajatelja ne želi preuzeti tu odgovornost

U nevjerojatnoj situaciji ovih dana našli su se djeca, roditelji, ali i Grad Čabar. Od pet dječjih vrtića na području Čabra jedan je zatvoren, a 30. siječnja istječu ugovori zaposlenih odgajatelja i u ostalim vrtićima. I samo tako, ako se hitno nešto ne promijeni, od 1. veljače Čabar više neće imati nijedan dječji vrtić. "Na cesti" će završiti 55-ero djece.

'Vrtić u Plešcima radio je dva mjeseca i sad se ponovno zatvorio. Ljudi su došli pred zatvorena vrata. Nisu ni znali. Saznali su da je odgajateljica još u prosincu dobila otkaz, a o tome nije bila ni obaviještena. Istekao joj je ugovor i nisu joj ga produžili. Vrtić bez odgajateljice ne može raditi', govori uzrujana građanka čije dijete pohađa Dječji vrtić Buba Mara u Čabru za Dnevnik.hr.

No vrtić u Plešcima tek je uvertira u ono što će se dogoditi 1. veljače. Tada naime istječu ugovori još devet odgajatelja u preostala četiri vrtića u Čabru. Ugovore im može produžiti ravnateljica DV-a Buba Mara Laura Turk Resman, a ona je na bolovanju još od listopada prošle godine.

'Ostajemo bez skrbi za djecu. Svi ćemo doći pred zatvorena vrata. Nemam nikoga da mi čuva djecu, vrtić nam je jedini izbor. Svi ćemo ostati bez posla ako se on zatvori. U ovom kraju mi smo vam u svemu zakinuti. Ceste su nam u rasulu, banku su nam zatvorili, najbliža je udaljena 40 kilometara, a sada zatvaraju vrtiće. Kakav nam je opstanak? Nikoga nije briga, svi su nas zaboravili, ionako smo Bogu iza nogu', kaže majka uskoro četverogodišnjaka koji pohađa jedan od područnih vrtića u Čabru. I dok građani upiru poglede i spas traže od gradonačelnika Čabra Antonija Dražovića, on otkriva još bizarnih detalja.

'Zakon je dao opciju da netko od odgajatelja može biti zamjenik. I to smo imali prije nekoliko mjeseci kada smo otvarali vrtić Plešce. Jedna od odgajateljica pristala je biti zamjenica ravnateljice. Nakon tjedan ili dva dala je ostavku, valjda pod pritiskom, neću insinuirati ništa', kazao je Antonio Dražović za Dnevnik.hr.

Upravno vijeće, znajući da se približava rok kada ugovori odgajatelja prestaju vrijediti, provelo je sve natječaje za njihovo ponovno zapošljavanje. Treba im samo potpis.

'Zakon predviđa da ako nemate stručan kadar, možete zaposliti nestručnu osobu na šest mjeseci. I sad tim odgajateljima, koji su se uredno javili na natječaj, samo treba produljiti ugovore. Međutim, ona to ne potpisuje. Ja razumijem da je na bolovanju, ali nedavno je, isto na bolovanju, potpisala plaće radnika. Ugovore neće, ne znam zašto', kaže gradonačelnik i dodaje da je sada u situaciji da je ravnateljica na bolovanju, nitko ne želi preuzeti njezinu ulogu, a on i Upravno vijeće su nemoćni.

'Nije mi jasno kako jedan grad i jedna predškolska ustanova mogu biti taoci jedne osobe. Moramo znati da je izborna godina, što meni uopće nije palo na pamet dok mi neki građani to nisu rekli. Zna se kojoj opciji naginje gospođa, ali politici nije mjesto u predškolskim ustanovama', kaže on.

>>> Na tvrdnje gradonačelnika Antonija Dražovića reagirala je, zahtjevom za objavom ispravka, ravnateljica vrtića Laura Turk-Resman. Njeno reagiranje možete pročitati u članku pod naslovom "Ravnateljica: Vrtić u Čabru nije u problemima zbog mene, gradonačelnik me kleveće"