KONTROVERZNI SPORAZUM

U Hrvatskoj se prosvjedovalo protiv TTIP-a

18.04.2015 u 19:22

  • +7

Protestna akcija inicijative Zaustavimo TTIP

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

U sedam Hrvatskih gradova održavale su se akcije kojima je cilj upozoriti na sporazume TTIP i CET-a koji se u tajnosti pregovaraju između EU i SAD-a, a protivnici upozoravaju da će ionako moćne kompanije staviti iznad država.

U Zagrebu je na prosvjedu bila i predsjednica ORAH-a Mirela Holy upozorava da se Vlada vrlo pozitivno izrazila o sporazumu. Govorila je i o utjecaju sporazuma na građane Hrvatske.

"Prema našem mišljenju jako loše zbog toga što bi to u potpunosti otvorilo tržište Europske unije prema američkim proizvodima a vama je poznato da su pravila i procedure u SAD-u daleko drugačije i manje restriktivne nego u EU, što bi sigurno predstavljalo nazadovanje u smislu dostignutih standarada, sigurnosti hrane, poljoprivrednih praksi i zaštite okoliša, a da ne govorimo o ovom vrlo štetnom ISDS instrumentu koji predstavlja jako veliku prijetnju za male države, a čak i za velike države u smislu odnosa sa multinacionalnim kompanijama", rekla je Holy.

Marko Milošević iz Radničke fronte upozorava da je sporazum dogovaran tajno, no da je procurio.

"Znači, ono najgore iz američkog modela poslovanja, što mi možemo ovdje zdravorazumski nazvati divljanjem korporacija, to se želi na institucionalnoj razini uvesti u EU, jer su se američke i EU elite dogovorile da je razina zaštite unutar EU previsoka u odnosu na SAD, i pošto su im zajednički interesi da se to sruši, zajedno su pristupili rušenju toga u potpunoj tajnosti mimo svih nas", rekao je Marko Milošević.