ADVENTSKE ATRAKCIJE

U Zagrebu zbog Adventa noćenje u hotelima i do 400 eura, već u prvim danima diljem Hrvatske zabilježena velika potražnja

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 01.12.2022 08:40
  • Objavljeno 01.12.2022 u 08:39
Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Adventske atrakcije zasjale su u punom sjaju diljem Hrvatske, a s povećanom potražnom rasle su i cijene smještaja

U Zagrebu je već za prvi vikend održavanja Adventa bilo teško pronaći pristojnu dvokrevetnu sobu ili apartman za dvoje za manje od 100-120 eura po noćenju, a cijene noćenja u najboljim hotelima idu i do 400 eura, piše novinarka Poslovnog dnevnika Marija Crnjak.

Pretraga velikih online platformi trenutačno pokazuje da je slobodno tek oko šest posto ukupnih smještajnih kapaciteta za vikend koji dolazi, i to uz cijene koje su bar dvostruko veće nego radnim danom tijekom ovog tjedna.

U zadnjem ovogodišnjem tjednu zauzetost na Bookingu u Zagrebu trenutačno je na 73 posto, a popunjenost smještajnih jedinica na Silvestrovo od 92 posto pokazuje da je Zagreb poželjna destinacija za proslavu Nove godine.

Jednako je s Dubrovnikom, sve je popunjeno i u Rovinju i Poreču, u Šibeniku je u novogodišnjem vikendu na Bookingu puno 86 posto kapaciteta, kao i u Zadru, no to su ljetne destinacije u kojima je dosta raspoloživog smještaja zatvoreno.

  • +28
  • +25

Advent u Zagrebu

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Kako Poslovni dnevnik doznaje u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), od 25. do 27. studenog u čitavoj Hrvatskoj bilo je ukupno 36.318 dolazaka i 89.051 noćenja, što je 75 posto više dolazaka i 45 posto više noćenja nego lani, te 11 posto više noćenja nego u istom vikendu 2019. godine.

U Zagrebu je od 25. do 27. studenog ostvareno 9988 dolazaka i 21.744 noćenja, što je u usporedbi s prvim adventskim vikendom lani 72 posto više dolazaka i 61 posto više noćenja, te 95 posto rezultata u noćenjima prvog adventskog vikenda rekordne 2019. godine.

Poslovni dnevnik doznaje i da je uz domaće goste u prvom vikendu najviše noćenja bilo iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovenije, Italije te Austrije. Za potrošnju su važni i izletnici koji ne noće, no njihova evidencija ne postoji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!