'UVEZENE' EGZOTIČNE BOLESTI

U Hrvatskoj godišnje sedam slučajeva malarije!

04.06.2012 u 11:24

Bionic
Reading

U Hrvatsku se godišnje 'uveze' u prosjeku sedam slučajeva malarije! Iako je ta bolest u Hrvatskoj iskorijenjena još 1964. godine, putnici iz tropskih i suptropskih zemalja česti su prijenosnici egzotičnih bolesti, stoga prije nego što krenete na put, posebice na druge kontinente, raspitajte se za lijekove i cjepiva

'Svako putovanje mijenja uvjete okoline na koje smo navikli i zato je povezano s određenim zdravstvenim rizicima. To pogotovo vrijedi u današnje vrijeme, kada postoje mogućnosti brzog putovanja i u najudaljenije dijelove Zemlje. Ne mora se odmah raditi o tropskim bolestima. Čak ako putujete u neku od susjednih zemalja, na putovanjima smo često podložniji bolestima. Ukratko, čuvanje zdravlja na putovanju uključuje cijepljenja, uzimanje potrebnih lijekova, komplet prve pomoći, oprez s vodom i hranom – što znači da treba paziti kakvu vodu pijemo i kakvu hranu jedemo', rekla je za tportal dr. Tatjana Nemeth Blažić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cijepljenje protiv žute groznice obavezno

Koju zaštitu treba primijeniti prije puta, ovisi o vašoj destinaciji. Ako krećete u zemlje Južne Amerike ili pak Afrike, cijepljenje protiv žute groznice, koju prenosi komarac, obavezno je. Za cijepljenje morate imati i dokaz, a riječ je o međunarodnoj potvrdi o cijepljenju – tzv. Žutoj knjižici. Upravo je ovo cijepljenje jedino obavezno i jedna doza, koliko je i dovoljno, košta oko 250 kuna.
Kao i žutu groznicu, komarac prenosi i malariju. Prije putovanja u tropska i suptropska područje potrebno je uzimati antimalarike u obliku tableta, jer cjepiva protiv malarije nema.


Sedam slučajeva malarije godišnje

'Otkad je 1964. malarija u Hrvatskoj iskorijenjena, bilježe se samo tzv. importirani slučajevi, nastali u raznim malaričnim područjima svijeta kamo naši ljudi odlaze zbog posla, turizma i dr., ili su pak stranci iz malaričnih zemalja došli ovamo i tu se razboljeli. U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se registrira prosječno sedam importiranih slučajeva na godinu, kazala je Nemeth Blažić.

Napominje da se prije puta treba informirati o zdravstvenom osiguranju u državi u koju putujete, o dostupnosti zdravstvenih usluga, a bitno je uplatiti i putno osiguranje. Kad je riječ o malariji, visoka tjelesna temperatura javlja se i tri mjeseca do čak godine dana po povratku. Bitno je liječniku reći gdje ste putovali, kako bi se uzela mogućnost zaraze malarijom u obzir. 'Liječenje svake zarazne bolesti uspješnije je kada se započne rano, odnosno pravovremeno', dodala je Nemeth Blažić.

Cijepljenje hodočasnika u Meku

Hrvatski zavod za javno zdravstvo također napominje kako se putnici koji idu na hodočašće u Meku prema zahtjevima Ministarstva zdravstva Saudijske Arabije moraju se cijepiti protiv meningokoknog meningitisa serogrupe A, C, W, Y135, četverovalentnim cjepivom. Prilikom cijepljenja izdaje se Međunarodno uvjerenje o cijepljenju.

Cjepivo za trbušni tifus

Ako putujete u Indiju ili pak dijelove Srednje i Južne Amerike te Afrike u kojima su niži higijenski standardi, poželjno je cijepljenje protiv trbušnog tifusa. Bakterija Salmonella typhi češće se može naći u vodi nego u hrani, a uzrokuje dugotrajnu povišenu tjelesnu temperaturu, mučninu, glavobolju te bolove u trbuhu, kao i ružičasti osip na trbuhu i prsima.

'Kod nas ovaj oblik zdravstvene preventivne zaštite putnika obavljaju liječnici epidemiolozi u cjepnim epidemiologijama zavoda za javno zdravstvo u svim županijama i Gradu Zagrebu i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Putnici se prije puta mogu obratiti županijskom zavodu za javno zdravstvo, najprije radi informacija, a zatim i za samo cijepljenje i savjetovanje o čuvanju zdravlja na putovanju.

Za više informacija i dodatna pitanja možete se obratiti na broj telefona 01/46 83 005 ili na e-mail epidemiologija@hzjz.hr ili na stranice portala www.zdravlje.hzjz.hr', rekla je  Nemeth Blažić.