presica stožera

U Hrvatskoj 39 novooboljelih od koronavirusa; zaražena i dva policajca, jedna osoba u teškom stanju

26.03.2020 u 09:05

Bionic
Reading

Na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u četvrtak ujutro je objavljeno da je u Hrvatskoj 39 novooboljelih od koronavirusa. Ukupno je 481 osoba zaražena koronavirusom

Ministar zdravstva Vili Beroš sa zadovoljstvom je istaknuo da se epidemija drži pod kontrolom. Beroš je kazao da se 14 osoba nalazi na respiratoru - osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, što je oko tri posto od ukupnog broja zaraženih. Zadovoljan je tim podatkom jer su očekivali da će na respiratoru biti oko pet posto oboljelih.

Većina onih koji su na respiratoru osobe su starije životne dobi i s drugim komorbiditetima.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je da u zdravstvenom sustavu imamo 18 specijalista, šest specijalizanata, sedam medicinskih sestara i dva stomatologa koji su zaraženi koronavirusom. 'Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji je 18.601 ljudi, a u njoj je i 546 zdravstvenih djelatnika', poručio je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio je građanima koji poštuju mjere i odluke Stožera.

'Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam kako bi se sačuvali resursi i energija za zdravstvene radnike, policiju i zaštitare. Poruka građanima je - ostanite doma, neka to bude vaša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom', poručio je Božinović.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je da imaju dva policijska službenika zaražena koronavirusom te da je oko 90 djelatnika MUP-a pod mjerama samoizolacije. Naglasio je da je policija od prvog dana glavna potpora zdravstvenom sustavu.

'Dva zaražena policajca bila su pod mjerama samoizolacije. Oni su ranije bili testirani te su bili negativni na koronavirus, ali drugo testiranje pokazalo je da su ipak zaraženi', kazao je Milina.

Na upit novinara o bolesnicima na respiratoru, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, kazala je da 80 posto bolesnika na respiratoru ima i druge bolesti, a prosjeku su starosti oko 61 do 62 godine. Markotić je rekla da je to očekivano jer smo u početku imali veći broj slučajeva ljudi koji su putovali i radili, no nakon zatvaranja granica očekuje da će se povećati prosjek godina osoba koje su na respiratoru.

'U pravilu, svi koji su na respiratoru životno su ugroženi', kazala je Markotić i dodala da imaju jednog bolesnika koji je na intenzivnoj njezi i u teškom je stanju.

  • +9
Konferencija Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Ministar Beroš kazao je da u Osijeku, u kojem je naglo povećan broj zaraženih u srijedu, nije došlo do propusta u postupanju. Također, članovi Stožera i dalje brane svoje metode testiranja, a na meti su kritike zbog malog broja testova koje provode. Beroš je poručio da se povećanim brojem testova neće spriječiti širenje bolesti, već mjerama koje donose.

Također, ministar zdravstva smiruje javnost oko situacije u bolnici Sestre milosrdnice, u kojoj je 200 djelatnika u izolaciji. Beroš kaže da neće doći do pucanja sustava u toj bolnici jer je u nju prebačen dio djelatnika iz Klinike za traumatologiju. Izvijestio je da su u KBC-u Sestre milosrdnice negativni svi liječnici, sestre i pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima u jedinici za intenzivno liječenje, a ta jedinica i dalje je u punoj funkciji.

Za muškarca koji je preminuo od koronavirusa u Istri rekao je da mu klinička slika nije bila teška, no izvidi su još u tijeku, a prema sadašnjim informacijama obitelj je odbila preporučenu hospitalizaciju.