rješavanje nestašice

Ljekarnici se prebacuju na proizvodnju dezinficijensa; objašnjavaju zašto na cijene ne mogu utjecati

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 26.03.2020 09:19
  • Objavljeno 26.03.2020 u 09:19
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Hrvatske ljekarne i galenski laboratoriji su započeli sa samostalnom proizvodnjom antiseptika i dezinficijensa, a cilj im je opskrba cjelokupnog zdravstvenog sustava i stanovništva. Nabavna cijena alkohola skočila je za gotovo 300 posto, dok su cijene zaštitnih maski u nabavi i do dvadeset puta skuplje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje

Iz Hrvatske ljekarničke komore poručuju kako su ljekarne upregnule sve raspoložive resurse u proizvodnju dezinficijensa te nabavku zaštitnih maski od ovlaštenih dobavljača. Objašnjavaju kako su maloprodajne cijene dezinficijensa i antiseptika porasle kao posljedica porasta cijena sirovina i do šest puta, kao i osjetnog rasta cijene ambalaže.

'Ljekarnici nemaju utjecaj na cijenu sirovine i ambalaže, ali su se posljednjih tjedana fokusirali na rješavanje nestašice dezinficijensa i osiguravanje osnovnih sredstava za zaštitu od epidemije', ističe se u priopćenju Hrvatske ljekarničke komore.

Navodi se kako ljekarne ulažu velike napore u reorganizaciju posla u novonastalim uvjetima te vlastitu proizvodnju dezinficijensa u tri smjene.

'Potrošnja alkohola i dezinficijensa u posljednjih 12 tjedana može se usporediti s cijelom prošlogodišnjom prodajom u ljekarnama diljem Hrvatske, a imamo saznanja kako je situacija ista ili slična i u drugim zemljama. Trenutačno ovisimo o dobavljačima koji imaju višestruko veće cijene od onih na početku godine, zbog čega je važno osigurati lokalnu proizvodnju alkohola, dezinficijensa i ambalaže, na što su u ovom trenutku fokusirane domaće veledrogerije i galenski laboratorij te drugi proizvodni pogoni', kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore koja dodaje kako je prioritet opskrba cjelokupnog zdravstvenog sustava učinkovitim sredstvima za borbu protiv nevidljivog neprijatelja pa je veliki dio namijenjen upravo bolnicama gdje je ključno minimizirati prijenos zaraze.

'Dio će svakako biti dostupan i u ljekarnama kako bismo pomogli građanima u zaštiti', ističe Soldo. 

Slična je situacija i sa zaštitnim maskama, čija je nabavna cijena u ovom trenutku ide i do 19 kuna, iako je tijekom prošle godine takva ista maska u veleprodaji bila procijenjena na četiri kune.

'Naš je zadatak odgovoriti na potrebe građana, no ne možemo utjecati na nabavnu cijenu, niti takve maske možemo prodavati ispod cijene po kojoj su kupljenje od veletrgovaca. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s Državnim inspektoratom i vjerujem da će se, sukladno zakonima i propisima, situacija na tržištu uskoro normalizirati u korist krajnjih kupaca', pojasnila je Ana Soldo.

Proizvodnja antiseptika i dezinficijensa odvija se u Plivi, galenskom laboratoriju u Splitu i Zagrebu te u manjim tvrtkama koje su preusmjerile postojeću proizvodnju u razvoj ovih proizvoda.

'Javni ljekarnički lanac Republike Hrvatske pokazao se kao jedna od ključnih karika javnozdravstvene sigurnosti. Ovim se putem želim zahvaliti svima koji su se pravovremeno uključili u proizvodnju s ciljem opskrbe domaćeg tržišta proizvodima koji su trenutačno, mogu tako reći, najtraženiji na svijetu. Vjerujem kako će ljekarnici na taj način doprinijeti borbi protiv korona virusa te zaštititi zdravlje građana', dodala je Soldo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!