VRUĆA ZIMA U ZAGREBU

U Holdingu se ne žele odreći božićnice od 2884 kune

03.12.2010 u 12:31

Bionic
Reading

'Za božićnicu od 2884 kune neto sindikat se krvavo izborio u trenucima kada su one bile veće u nekim drugim tvrtkama i ne pada nam na pamet da je se sada odreknemo. Sve stoji crno-bijelo na papiru u Kolektivnom ugovoru', kazao je predsjednik Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga Darko Kelinberger

Sastanak zakazan za ponedjeljak između Uprave ZGH i predstavnika Koordinacije i Koalicije sindikata ZGH-a, koji objedinjuju 56 sindikata koji djeluju unutar gradske megatvrtke, po svemu sudeći neće trajati dugo jer sindikati ne misle odustati od svojih prava. Da ni u ZGH-u ne očekuju duge i teške pregovore, potvrđuje i činjenica da je za sastanak sa sindikatima predviđeno dva sata, jer odmah iza njih na sastanak stižu ljudi iz Gradske uprave.

Podsjetimo, predsjednik Uprave ZGH-a Ivo Čović najavljuje već neko vrijeme kako će od sindikata zatražiti da se odreknu božićnice, a sve u cilju ne bi li se pokrpala rupa u kasi. Procjene Uprave govore da bi se neisplatom božićnica uštedjelo 70 milijuna kuna. Nešto malo manje od 40 milijuna pripada radnicima, dok ostatak ide državi, na račun poreza.

Čekaju ga pregovori - predsjednik ZGH-a Ivo Čović

'U siječnju ove godine potpisali smo aneks Kolektivnog ugovora kojim nam se jamči da se u 2010. godini božićnica neće smanjivati. Uprava se tada pohvalila da je napravila dobar potez jer su spriječili rast osnovice plaća između tri i 3,5 posto, na što smo temeljem ugovora imali pravo, ali smo svjesni krize odlučili dati svoj doprinos', ističe Kleinberger, čija Koalicija okuplja nešto manje od polovice zaposlenih, kojih u ZGH ima gotovo 13 tisuća.

Prema poslovnom izvješću ZGH-a za prvih šest mjeseci ove godine, troškovi osoblja ostali su na razini iz prve polovice 2009. Od siječnja do lipnja 2010. godine oni su iznosili 819 milijuna kuna, a u istom periodu 2009. 823 milijuna kuna.

Iz rezultata poslovanja vidljivo je da je ZGH od svih stavki najmanju uštedu imao na materijalnim pravima zagarantiranima Kolektivnim ugovorom koji je potpisan na neodređeno vrijeme.

Upitan razmišljaju li u sindikatu možda ipak pristati na kompromisno rješenje ako bi ga Uprava ponudila, u Koaliciji negativno odmahuju glavom i dodaju da radnici nisu krivi za loše poslovne rezultate i činjenicu da Grad ne plaća svoja dugovanja prema ZGH-u.

'Spremni smo na određena odricanja, ali tek kad se tvrtka riješi raznih Buljubašića koji se prošetavaju, ne rade ništa i kad netko bude odgovarao za takvo stanje', ističe Kleinberger

Ante Harni iz Koordinacije sindikata, koja okuplja drugu polovicu zaposlenih u ZGH-u, tvrdi da od Uprave nije ni dobio nikakav zahtjev za smanjenjem božićnica.

'Nikakav službeni dopis od Uprave nismo dobili. Pregovore za 2010. smo zaključili prije nekoliko mjeseci i tada smo jasno i službeno iznijeli svoj stav u kojem nismo pristali na neisplatu božićnica. Što će biti u 2011. treba tek vidjeti jer to će tek biti predmet razgovara', ističe Harni.

U Upravi pak smatraju da bi sindikalisti trebali biti na zemlji, a ne živjeti pod staklenim zvonom, jer situacija u društvu je daleko od dobre, a to, kako rekoše, traži solidarnost svih. Napominju da je vodstvo ZGH-a sebi već smanjilo plaće za deset posto, a to će za 2011. tražiti od svih zaposlenika, zajedno sa zamrzavanjem nekih drugim materijalnih prava.

Ne pristanu li sindikati na neisplatu božićnica, iz Uprave najavljuju rezanje broja zaposlenih kao jednu od mjera kojom bi došli do zacrtane uštede na troškovima zaposlenika između 180 i 200 milijuna kuna