UZBUNA NA NERETVI

U frku oko hidroelektrane uključio se i Zmajlović

12.11.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Odluka suda u Banjoj Luci prema kojoj nema prepreka za gradnjom HE Dabar u istočnoj Hercegovini (BiH) jer njezina gradnja neće imati negativne posljedice po okoliš, uznemirila je ekološke udruge u dolini Neretve koje se bore protiv gradnje toga projekta jer smatraju da će se plodna zemlja pretvoriti u 'slanu pustinju'

Gradnja projekta, upozoravaju kritičari, ugrozit će rijeku Bunu i donju Neretvu jer će preusmjeravanje vode smanjiti slivove tih rijeka pa će se zaslaniti delta Neretve, a njezinom se izgradnjom krše i međunarodne konvencije iz područja zaštite okoliša.

Nevladine udruge iz Hrvatske nezadovoljne su ponašanjem hrvatskih vlasti prema planiranoj gradnji projekta u BiH, a prema pisanju Slobodne Dalmacije, optužuju čak i hrvatske vlasti da su s Banjom Lukom postigle dogovor o gradnji HE Dabar jer je ona preduvjet za gradnju HE Dubrovnik 2. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kazali su nam da su zatražili od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine službeno očitovanje vezano uz navedenu presudu, kao i dodatne informacije od nadležnih institucija u BiH.

Kada zaprime zatraženi tekst presude, moći će komentirati odluku suda u Banjoj Luci i donijeti odluku o daljnjim radnjama i aktivnostima. 

Ukupna vrijednost HE Dabar procijenjena je na oko 180 milijuna eura. Dio je projekta Gornji horizonti kojim Republika Srpska planira izgraditi niz hidroelektrana na rijeci Trebišnjici. Prema ranijim najavama, HE Dabar biti s radom bi trebala početi 2017., i navodno će biti najisplativiji dio projekta Gornji horizonti, ne samo zbog proizvodnje električne energije, već i zbog toga što će voda biti dodatno prerađivana i proizvođena električna energija.