srpječavanje napetosti

U Francuskoj prijavljeni deseci antisemitskih djela nakon Hamasova napada

11.10.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Francuska policija uhitila je više od 20 osoba zbog desetaka antisemitskih djela izvedenih od subote, uključujući maltretiranje židovske djece od njihovih školskih kolega, priopćila je vlada u srijedu

Francuska je dom jedne od najvećih europskih muslimanskih i židovskih populacija i sukobi na Bliskom istoku mogu potaknuti napetosti u zemlji.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da vlada namjerava spriječiti napetosti pojačanom policijskom zaštitom židovskih mjesta, uključujući škole i sinagoge.

"Važno je da svi Francuzi židovske vjere znaju da su zaštićeni", rekao je Darmanin kad su on i ministar obrazovanja Gabriel Attal posjetili židovsku školu u blizini Pariza.

Oko 10.000 policajaca štiti 500 lokacija, rekao je Darmanin.

Attal je rekao da su se učenici židovske vjere suočavali s problemima u svojim školama, uključujući učenika u široj pariškoj regiji kojeg su napali njegovi kolege i poderali mu majicu.

Svi takvi incidenti bit će proslijeđeni pravosudnim tijelima, rekao je.

U Britaniji su se izvješća o antisemitskim incidentima utrostručila od vikenda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavila je u utorak židovska dobrotvorna organizacija.