masakrirani civili

Miris smrti preplavio je izraelski kibuc Kfar Azu

11.10.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Šest vreća za tijela položeno je pored tri dječja bicikla u kibucu Kfar Aza gdje su Hamasovi teroristi masakrirali više od 100 civila u šokantnom napadu ovaj vikend

Nakon što su upali u kibuc zapalili su nekoliko kuća "kako bi prisilili stanare da izađu", rekao je Omar Barak, 24-godišnji izraelski časnik.

"Ali mnogi su radije izabrali smrt u plamenu nego da ih teroristi pobiju", rekao je. "Pronašli smo mnoga tijela u kućama".

Ta ruralna zajednica nalazi se samo dva kilometra od Gaze.

Barak je bio među izraelskim vojnicima koji su se dva duga dana borili s napadačima kako bi vratili kontrolu nad Kfar Azom.

"Nikada nisam vidio ništa gore. Slomio sam se kad sam vidio tijela ubijene djece", rekao je.

Stanovnici Kfar Aze bili su naviknuti na napetosti i nasilje, ali su svejedno odlučili živjeti u blizini blokiranog Pojasa Gaze.

Neki su vjerovali da moraju zadržati izraelsku prisutnost u blizini enklave, čak i nakon što je Izrael povukao svoje trupe odande 2005., dok su drugi tamo napravili svoje domove jer je bilo jeftinije nego drugdje u Izraelu.

Tijela palestinskih napadača bila su posvuda uokolo, na mnogima su još tanke crne pancirke.

Zrak je prožimao miris smrti.

  • +3
Napad na izraelski grad Aškelon Izvor: Profimedia / Autor: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

Izraelski general Itai Veruv rekao je da su se u kibucu izraelske snage borile s "valom za valom Hamasovih terorista".

Bilo je "70 terorista potpuno naoružanih, dobro obučenih", rekao je.

“U 40 godina službe vidio sam puno teških situacija, ali ovako nešto nikad”, dodao je Veruv.

Oko 400 ljudi živjelo je u Kfar Azi, gdje je nekoliko izraelskih vojnika s kojima je AFP razgovarao reklo da je ubijeno više od 100 civila. Neki su kazali da ih je i više.

U jednom dijelu kibuca, gdje su stanovnici održavali uredne travnjake ispred svojih skromnih domova, ležali su ostaci motorizirane jedrilice koju su koristili militanti.

Stvari mještana ležale su razbacane po tlu, uključujući oštećeni skuter, uništeni kamion u blizini silosa za žito i ružičastu kacigu.

Poslovni čovjek iz Tel Aviva i vojni rezervist koji nije želio biti imenovan rekao je da je došao pomoći izraelskim snagama u borbi protiv militanata i ponovnom preuzimanju kontrole nad zajednicama oko Gaze.

"Sve što želim je mir. To je jedino rješenje... ali ne možete imati mir s Hamasom, nakon ovoga", dodao je.

Veruv, umirovljeni časnik je dodao: "Sada je vrijeme za borbu, a borit ćemo se još dugo."