THIERRY BRETON

U EU-u prisilne mjere praćenja telefonom 'ne dolaze u obzir'

12.04.2020 u 18:13

Bionic
Reading

Europski povjerenik za unutarnje tržište i ekonomiju Thierry Breton u nedjelju je rekao da prisilne mjere praćenja telefonom kojih je svrha ući u trag zaraženima koronavirusom - ne dolaze u obzir.

Nekoliko zemalja radi na mobilnim aplikacijama koje bi, zahvaljujući pametnim telefonima, omogućile identifikaciju zaraženih osoba i upozorile na ljude koji su bili u kontaktu s nekim od zaraženih.

"To ne dolazi u obzir, nikada, ali nikada nećemo poduprijeti mjere koje smatramo prisilnima", rekao je Breton u nedjelju u programu 'Le Grand Jury', koji su suorganizirali RTL, Le Figaro i LCI.

"Takvo se što može realizirati isključivo na dobrovoljnoj bazi", istaknuo je.

Takvim se podacima smiju koristiti "isključivo zdravstvene vlasti, nikako im ne smiju imati pristup pravosudne vlasti, policija, osiguravajuća društva", rekao je.

Ta su načela sadržana u "alatima" što ih je elaborirala Europska komisija da bi odredila "smjernice o onomu što bi trebalo poduzeti, odnosno onomu što ne bi trebalo činiti. Cilj nam je da ta načela u idućih desetak dana prihvate sve države članice EU-a", istaknuo je Breton. 

AFP podsjeća da je francuska vlada prošli tjedan izvijestila da radi na aplikaciji pod nazivom "StopCovid" koja bi omogućila otkrivanje kontakata s drugim korisnicima, a cilj je anonimno spriječiti kontakt pošto se otkrije da je osoba zaražena koronavirusom.

Nakon ograničenja kretanja i karantene svi "ćemo trebati naučiti živjeti s virusom", rekao je Breton.

Vjeruje i da će Europljani za nekoliko mjeseci sami biti u stanju proizvoditi dovoljnu količinu maski.

Kada su posrijedi granice, on se zauzeo za to da se ne zatvaraju, osobito kada je riječ o medicinskim potrepštinama i opremi.