promjena plana

Europska komisija odgodila donošenja plana za koordinirano ukidanje izvanrednih mjera

08.04.2020 u 07:25

Bionic
Reading

Europska komisija je odgodila za srijedu najavljeno usvajanje plana za koordinirano i postupno ukidanje izvanrednih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa. Čelnici zemalja članica su na svom zadnjem virtualnom samitu 26. ožujka zatražili od izvršnog tijela EU-a da počne pripremati izlaznu strategiju

Tako bi se izbjeglo da svaka zemlja članica povlači svoje mjere, ne vodeći računa o tome što, kako i kada rade druge članice.

Glasnogovornik EK-a je na video konferenciji za novinare u utorak najavio da će EK na redovitom tjednom sastanku u srijedu raspravljati i usvojiti plan za koordinirano ukidanje izvanrednih mjera i postupno vraćanje u normalno stanje.

Rekao je i da će predsjednica EK-a Ursula von der Leyen nakon toga održati konfernciju za novinare.

No, u utorak navečer su novinari obavješteni da je došlo do promjene dnevnog reda i da će se o tome planu samo raspravljati, a da će se usvojiti kasnije.

Kako se doznaje, do promjene je došlo nakon što su se neke zemlje članice požalile da ih nitko nije oko toga konzultirao.

Najava EK-a da će plan predložiti u srijedu uslijedila je nakon što su neke članice poput Danske i Austrije najavile da će postupno popuštati mjere donesene radi suzbijanja pandemije.