NEMA KRIZE

U EU aktivno 3600 skupina organiziranog kriminala

19.03.2013 u 19:42

Bionic
Reading

Gospodarska kriza u Europi okrenula je podzemlje novim oblicima ilegalnih aktivnosti, od krivotvorenja hrane i lijekova do zabranjenog trgovanja otpadom i krađama u energetskom tržištu, objavio je Europol.

Gospodarski kriminal, između ostaloga i prijevare i korupcija stoje eruropske vlade, tvrtke i pojedince milijarde eura na godinu u izgubljenom porezu i prihodima, a otežavaju i gospodarski oporavak regije, objavilo je europsko tijelo za borbu protiv kriminala u novom izvještaju o organiziranom kriminalu.

Procjenjuje se da je u Europskoj uniji aktivno 3600 skupina organiziranog kriminala, navodi se u izvještaju, a djeluju uglavnom u tradicionalnim područjima poput međunarodnog krijumčarenja droge, cyber-kriminala, trgovine ljudima i pranja novca.

'Mnoge skupine organiziranog kriminala fleksibilne su u svojim protuzakonitim aktivnostima i sposobne su brzo identificirati novu priliku koja se pojavi u ekonomskoj krizi', dodaje se u izvještaju.

Organizirani kriminal, skupine poput mafije već su uključene u projekte alternativne energije, solarne ili energije vjetra, kao i u projekte zbrinjavanja otpada i njima se služe za pranje novca, objavio je Europol.