pravila su jasna

U dvije prometne nesreće vozači napustili mjesto događaja; evo što morate napraviti ako se sudarite ili doživite nezgodu u prometu

13.04.2021 u 11:55

Bionic
Reading

U protekla 24 sata na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom kao jedinom posljedicom

Jučer 12. travnja oko 11,45 sati u Koprivnici u Križevačkoj ulici na parkiralištu 34-godišnja vozačica upravljala je osobnim automobilom Golf koprivničke registarske oznake. Prilikom nepropisnog parkiranja vozilom je udarila u propisno parkirani osobni automobil Audi koprivničke registarske oznake. Nakon što je prouzročila prometnu nesreću vozačica je vozilom napustila mjesto događaja te je naknadno pronađena i protiv nje će biti pokrenut prekršajni postupak.

Jednako tako, jučer, 12. travnja, oko 13 sati, na cesti Vlaislav-Plavšinac 55-godišnji vozač upravljao je skupom vozila-teretni automobil Man i priključnim vozilom Schwarzmuller bjelovarskih registarskih oznaka u smjeru Vlaislava. Uslijed nepropisnog kretanja vanjskim osvrtnim ogledalom udario je u vanjsko osvrtno ogledalo teretnog automobila Man slovenske registarske oznake, a kojim je iz suprotnog smjera upravljao 36-godišnji vozač. Nakon što je prouzročio prometnu nesreću vozač ne napustio mjesto događaja te je naknadno pronađen i protiv njega će biti pokrenut prekršajni postupak.

Dobro je podsjetiti:

Obveze vozača kod događanja prometnih nesreća

U slučaju događanja prometne nesreća u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima sudionici su dužni odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće prije nego ispune i potpišu Europsko izviješće ili na drugi način ne razmijene osobne podatke i podatke o vozilima.

U slučaju događanja prometne nesreće samo s materijalnom štetom kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Vozač koji odmah, ukoliko je to moguće, ne ukloni vozilo i omogući nesmetano odvijanje prometa kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Novčanom kaznom od 3000 do 7000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće. Vozaču će se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom odgovarajuće kategorije u trajanju od najmanje 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.