covid-19

U Domu za starije psihički bolesne osobe Bistričak 127 oboljelih korisnika

24.11.2020 u 11:22

Bionic
Reading

U Domu za starije psihički bolesne osobe Bistričak u Otočcu, od 154 korisnika trenutno je njih 127 oboljelo od Covida-19, priopćio je u utorak ličko-senjski Stožer CZ, a Hina doznaje da od danas više nema novopozitivnih korisnika u Domu za starije i nemoćne u Gospiću

U Gospićkom Domu za starije i nemoćne zaraza koronavirusom je trajala sedam tjedana.

Ravnateljica Doma Bistričak. Ivanka Jagec. rekla je za Hinu da je od 127 zaraženih korisnika njih sedam u bolnici, ali nikome od njih ne treba potpomognuto disanje. Na koronavirus je od ranije pozitivno i 14 djelatnika Doma koji su u samoizolaciji, te ih mijenja osoblje iz njihovih podružnica u Jalžabetu i Kotoribi.

“Svi korisnici imaju sve što im treba, brinemo se za njih i nadamo se da će simptomi kod oboljelih ostati ovako blagi kao do sada”, rekla je Jagec.

U Ličko-senjskoj županiji 20 novozaraženih

Prema dnevnom priopćenju županijskog Stožera Civilne zaštite, u Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je 20 novooboljelih od Covid infekcije. Od toga 17 je iz Gospića i po jedna oboljela osoba iz Otočca, Plitvičkih Jezera i Brinja.

Trenutno je u županiji 355 aktivnih slučajeva Covida-19.

Budući da po prvi put u sedam tjedana u Domu za starije i nemoćne u Gospiću nema pozitivnih korisnika na koronavirus, ravnatelj Ivan Bronzović iznio je podatke o posljedicama pandemije.

U proteklih sedam tjedana od 150 korisnika njih 116 bilo je pozitivno, a 24 ih je umrlo. Od 73 zaposlenika 27 ih je bilo bolesno, 24 ih je ozdravilo, te je još troje pozitivnih.

Obiteljima umrlih Bronzović je izrazio sućut. Prema liječničkim nalazima među 24-vero umrlih korisnika Doma kod najviše njih osam koronavirus je bio presudni uzrok smrti, a ostali su uz Covid-19 imali i druge teške zdravstvene probleme.

“Svim djelatnicima doma ‘skida kapu’, jer su dobro i teško radili, dali sve od sebe da korisnicima pomognu. Život u Domu se normalizira, korisnici su vraćeni u svoje sobe, ali se i dalje radi pod mjerama opreza i pod zaštitnom opremom”, rekao je Bronzović. Napominje da na žalost i inače tijekom zime domovi imaju povećanu  stopu  mortaliteta.

U posljednja 24 sata u županiji je provedeno testiranje nad 78 osoba.

Pod aktivnim nadzorom i u samoizolaciji trenutno je 970 osoba.

U Ličko-senjskoj županiji je od početka epidemije  od Covida-19 oboljelo 1225 osoba, 836 osoba je izliječeno a 34 osobe su umrle.