ne vjeruje da je toliko dramatično

Dr. Nela Sršen uzvratila znanstvenicima kritičarima: Biti u laboratoriju, ne imati problema s plaćom, to nije dovoljno da se može polemizirati

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 10:03
  • Objavljeno 24.11.2020 u 09:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Činjenica je da se nismo dovoljno pridržavali mjera, rekla je dr. Nela Sršen sa Sveučilišne bolnice u Padovi govoreći o koronavirusu

'Vidim da u Hrvatskoj postoje neki važni znanstvenici, koji se tako valjda zovu, koji imaju tendenciju da na neki način kritiziraju sve ono što se radi. Ja ne vjerujem da je Hrvatska u toliko dramatičnoj situaciji', rekla je Sršen u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Italija je, dodala je, bila u lockdownu, pa smo vidjeli rezultate.

'Čula sam neke polemike nekih znanstvenika koji govore - 'pa ljudi ionako umiru'. Mislim da neke insinuacije nisu baš tako primjerene, ja živim ovdje, oko mene stvarno umiru ljudi. Treba imati respekta prema ovome svemu što se događa, treba imati respekta prema obiteljima čija je rodbina umrla, treba imati respekta prema onim ljudima koji su ostali bez posla, prema onima koje su ovrhe dovele do suicida. Vidite, to su stvari koje ja živim oko sebe', kazala je Sršen.

Navela je da biti znanstvenik i biti u laboratoriju, ne imati problema s plaćom, novcem, biti siguran, zaštićen, da to nije dovoljno da se može polemizirati i kritizirati rad Vlade.

'Vlada treba odgovarati, naravno, za zdravlje, isto tako treba spasiti ekonomiju. Kako će se naći sredina u svemu tome - ljudi, pa cijela Europa pokušava riješiti taj problem. Mislim da problem nije samo Hrvatska. Da je moglo biti restriktivnije, mislim da bi moglo. Znate, sve čini iskustvo. Vidjeli smo sve ono što smo prognozirali, nije se pokazalo točnim, nije se pokazalo istinitim. Dakle, svako iskustvo svake države čini svoje', kazala je Sršen.

Sršen se između ostalog osvrnula i na visoki postotak pozitivnih na testovima u Splitu.

'Mislim, čemu se čudimo nakon fešte Torcide, na primjer ? Svaki dan govorimo koliko ima pozitivnih, koliko ima mrtvih, ali polazimo od onoga principa, one osnovne stvari, to jest da se ne držimo mjera. Možemo mi doći i do lockdowna i tu politika može puno napraviti konstrukcija, i političke opozicije tu mogu isto tako raditi svoje, ali činjenica jest da se nismo dovoljno pridržavali mjera', rekla je Sršen.

Govoreći o situaciji s testiranjem u Italiji između ostalog spomenula je test koji se može kupiti u ljekarni po niskoj cijeni.

'S malim štapićem se uzme bris iz nosa i stavi se na malu spužvicu s reagensima i za koju minutu izađu rezultati. Jesu li tako afidabilni (pouzdani, op. a.) ili nisu? Možemo raditi diskusiju kao i s rapidnim antigenskim testovima, znamo da njihova senzibilnost nije baš dovoljno visoka. Sve, naravno, s ciljem da se testira što veći broj ljudi, rekla je Sršen.

Navela je da s nekim drugim europskim zemljama radi zajednički program u smislu da ove godine neće biti ništa od skijanja. Indeks prenošenja zaraze', rekla je Sršen, već se počeo snižavati, a cilj je da se do početka prosinca dođe do 1 ili čak ispod 1.

'Jer u protivnome, mislim da će novi dekret biti taj da će biti zabranjen prijelaz između raznih pokrajina i da od Božića, nažalost, neće biti okupljanja, misa... Mislim da će biti jako restriktivan', zaključila je Sršen.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!