virusi u vodi

HZJZ započeo projekt praćenja otpadnih voda radi otkrivanja Covida-19

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 11:18
  • Objavljeno 24.11.2020 u 11:18
Pročistač otpadnih voda  ZOV-a

Pročistač otpadnih voda ZOV-a

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama pokrenuo je projekt praćenja otpadnih voda, s obzirom da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje koronavirusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije covida-19

Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili kemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja i koristila se za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lijekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike. Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje koronavirusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije covida-19, navodi u priopćenju HZJZ.

Projekt se provodi u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a financira ga njemačka vlada.

Testiranje otpadnih voda na RNA iz covida-19 provodi se već u nekoliko zemalja u svijetu, među njima su Italija, Nizozemska, Mađarska, Španjolska i Francuska.

Virus se može izlučiti iz organizma kroz feces (izmet) osoba oboljelih od covida-19 sa simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom te druge tjelesne izlučevine, pa se nadzorom otpadnih voda mogu prikupiti podaci o obje vrste infekcije.

Nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje infekcije

Iako se na taj način ne može utvrditi koje su osobe zaražene, RNA koronavirusa se može otkriti u ljudskom izmetu nekoliko dana do tjedan dana prije pojave simptoma. Dosad objavljena znanstvena istraživanja pokazala su da nadzor otpadnih voda može predvidjeti izbijanje infekcije i prije pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

"Na ovakav način se testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi. Stoga dobiveni  skupni podaci mogu biti posebno informativni za područja  s niskim kliničkim stopama testiranja na covid-19", ističe HZJZ.

Umjesto pojedinačnog testiranja tisuća pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobivanje podataka o cijeloj populaciji. 

Podaci s Centralnog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda grada Zagreba, koji će se prikupiti kroz projekt bit će nadopuna postojećem sustavu praćenja koronavirusa i i pomoći epidemiolozima da bolje razumiju opseg infekcije na području Zagreba i okolice, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!