TVRDI ŠEF UN-A

U Darfuru više nema rata

27.08.2009 u 22:11

Bionic
Reading

U Darfuru više ne traje rat, ocijenio je dosadašnji šef vojnih operacija mirovnih snaga UN-a i Afričke unije (UNAMID) u toj regiji zapada Sudana

'Danas ne bih rekao da traje rat u Darfuru. Uzroci sukoba su se potpuno promijenili', rekao je skupini novinara nigerijski general Martin Luther Agwai kojeg je prošlog tjedna zamijenio Patrick Nyamvumba iz Ruande.

'To je sukob slabog intenziteta, faza velikog rata je završena', rekao je Agwai ponovivši tvrdnje dosadašnjeg šefa misije Rodolpha Adade koji je u travnju u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da je sukob u Darfuru slabog intenziteta.

Adadine riječi su ogorčile diplomate i šefove pobunjenika koji tvrde da se u regiji vodi genocid kojeg vodi sudanski predsjednik Omar Hasan Al-Bašir, za kojim je izdan uhidbeni zbog ratnih zločina u Darfuru.

Po međunarodnim stručnjacima do 300.000 ljudi ubijeno je u Darfuru od 2003. kada je počeo sukob. Središnja vlada u Sudanu tvrdi da je poginulo 10.000 ljudi. K tomu je oko 2,7 milijuna raseljeno zbog sukoba koji je izbio kada su se uglavnom nearapski stanovnici pobunili protiv arapskih milicija koje podržava vlada u Kartumu.