neuspješni

Sudan traži da UN odmah prekine političku misiju

17.11.2023 u 07:12

Bionic
Reading

Sudan je u četvrtak zatražio od Ujedinjenih naroda da "odmah prekinu" političku misiju UN-a u toj zemlji (UNITAMS), rekao je vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Sudana Ali Sadeq Vijeću sigurnosti UN-a u pismu u koje je Reuters imao uvid.

"Vlada Sudana zatražila je da Ujedinjeni narodi odmah prekinu misiju UNITAMS. U isto vrijeme, želimo vas uvjeriti da je vlada Sudana predana konstruktivnoj suradnji s Vijećem sigurnosti i Tajništvom", napisao je Sadeq u pismu upućenom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, a koje je proslijeđeno Vijeću sigurnosti UN-a.

"Svrha uspostave misije bila je pomoći prijelaznoj vladi Sudana nakon revolucije u prosincu 2018.", napisao je.

Dodao je kako je učinak misije u provedbi njenih ciljeva "bio razočaravajuć".

Na pitanje o odluci Sudana, Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric rekao je kako je pismo primljeno i proslijeđeno Vijeću sigurnosti.

Rat je izbio 15. travnja između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF)nakon tjedana rastućih napetosti između dviju strana oko plana za integraciju snaga u sklopu prijelaza s vojne vladavine na civilnu demokraciju.

Posebni izaslanik UN-a za Sudan objavio je u rujnu da se povlači s dužnosti, više od tri mjeseca nakon što ga je Sudan proglasio nepoželjnim nakon što su neslaganja između suparničkih frakcija prerasla u rat.