covid-19

U Crnoj Gori ukupno 13 slučajeva zaraze, pet novih

20.03.2020 u 11:34

Bionic
Reading

U Crnoj Gori je do petka potvrđeno 13 slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje dodajući da je od jučer zabilježeno pet novih slučajeva zaraze

Prema navodima Instituta, od pet novootkrivenih slučajeva tri su vezana za prvi slučaj COVID-a 19 u Crnoj Gori, dok dva novoregistrirana nisu povezana s dosadašnjim slučajevima zaraze.

“Ovo ukazuje na činjenicu da nismo poštovali ono što je preporučeno – da držimo socijalnu distancu, da vodimo računa o sebi, ali i o drugima. Ovo govori o našim navikama koje moramo sad zaboraviti“, priopćio je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, ističući da je trenutno pod zdravstvenim nadzorom ukupno 4369 osoba.

U Crnoj Gori su u petak stupile na snagu nove mjere za sprječavanje širenja koronavirusa pa je zabranjeno da tijekom vožnje u automobilu bude više od dvije odrasle osobe. Policija i inspekcija dobile su zaduženje da pojačano kontroliraju osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije.

"Ako utvrde da ove osobe ne postupaju po izrečenoj mjeri, sanitarna inspekcija i Uprava policije odmah će podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom tužiteljstvu zbog izvršenja kaznenog djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, za što je propisana kazna zatvora do jedne godine", priopćila je crnogorska vlada.

Crnogorci se opskrbili za četiri mjeseca, police pune

U Crnu Goru sinoć se zrakoplovima nacionalne aviokompanije Montenegroairlines iz Rusije i Velike Britanije vratilo oko 600 crnogorskih državljana, a danas se očekuju i državljani Crne Gore koje je epidemija koronavirusa zatekla u Rimu i Madridu. Svi koji se vrate u Crnu Goru dužni su biti u samoizolaciji dva tjedna.

Crnogorska vlada donijela je i mjere kako bi sanirala ekonomske posljedice nastale epidemijom koronavirusa. Najznačajnija je odgoda plaćanja kredita za građane i tvrtke za 90 dana te odgoda plaćanja poreznih obveza.

Crnogorska ministrica gospodarstva Dragica Sekulić priopćila je da na sjednici vlade nisu razmatrane mjere odlaganja plaćanja mjesečnih režija, ali nije isključila mogućnost da se u narednom razdoblju donese i ta mjera.

Ona je iznijela podatak da su građani Crne Gore stvorili zalihe živežnih namirnica na razini prosječene četvoromjesečne potrošnje.

„Građani su za posljednjih tjedan dana kupili toliko namirnica koje su jednake prosječnoj potrošnji za četiri mjeseca u normalnim uvjetima", priopćila je Sekulić istaknuvši da na policama crnogorskih trgovina ničega ne nedostaje.