20 OSOBA POD ISTRAGOM

U Bjelovaru nova uhićenja zbog invalidskih mirovina

19.11.2011 u 15:59

Bionic
Reading

Istraga oko lažnih mirovina širi se, nakon Varaždina i Zagreba, i na Bjelovar. USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv dvadeset osoba zbog osnovane sumnje da su se udružili radi počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, pomaganja u davanju mita te protuzakonitog posredovanja

Slično kao i u varaždinskom slučaju, među okrivljenima jedna od ključnih osoba ovlašteni je vještak bjelovarske Područne službe HZMO-a.

Naime, USKOK osnovano sumnja da je upravo vještak za novčanu naknadu tijekom ove godine zainteresiranim osobama izdavao nalaze i mišljenja o radnoj sposobnosti na temelju kojih su im priznavana prava na invalidske mirovine ili mirovine u većem iznosu, a neovisno o postojanju stvarnih osnova za to.

Prvookrivljenik je okupio i u zajedničko djelovanje povezao još pet osoba koje su, sukladno prethodnom dogovoru, za novčanu naknadu pronalazile osobe zainteresirane za takvo stjecanje ili uvećanje invalidske mirovine.

Nakon što bi ih kontaktirali, upućivali su ih da prikupe potrebnu dokumentaciju te im ugovarali sastanke s prvookrivljenim vještakom. Zatim bi od zainteresiranih osoba, koje su pod istragom zbog davanja mita, preuzimali zatraženi novac te dogovoreni iznos predavali prvookrivljeniku koji je nakon preuzimanja novca izdavao dogovorene nalaze i mišljenja.

Protiv trojice okrivljenika, rođenih 1950., 1952 i 1946., USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora.