umrlo 36 osoba

U BiH u subotu 1200 zaraženih, broj novih slučajeva stagnira

21.11.2020 u 12:36

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno nešto više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom što potvrđuje trend stagnacije širenja epidemije u toj zemlji no broj umrlih i dalje je razmjerno veliki

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od petka su provedena testiranja na nešto manje od četiri tisuće uzoraka a zaraza je potvrđena kod 830 osoba iz Federacije BiH te kod 416 iz Republike Srpske.

U protekla 24 sata umrlo je 36 osoba koje su bile na liječenju a ranije im je potvrđena zaraza koronavirusom.

Ovog tjedna najveći dnevni broj novozaraženih dosezao je do 1500 dok je prošlog tjedna u nekim danima bilo blizu dvije tisuće novozaraženih.

Unatoč smanjenju brojki zdravstvene vlasti u BiH oprezne su u procjenama što bi se moglo zbivati u bliskoj budućnosti jer sve ovisi o tome hoće li se stanovništvo pridržavati propisanih mjera zaštite.

Broj novozaraženih stagnira u nekim ranijim žarištima, posebice u većim gradskim središtima jer je u Sarajevu od petka bilo 90 novih slučajeva a u Banjoj Luci 68 no stanje nije isto u svim dijelovima zemlje.

  • +16
Izbori u BiH Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut

Vlasti distrikta Brčko tako su odlučile od nedjelje uvesti policijski sat tijekom noći te zabraniti rad ugostiteljskim objektima jer je zdravstveni sustav na tom području isuviše opterećen stalnim priljevom sve većeg broja pacijenata.

Ograničenje kretanja tijekom noći od ranije je na snazi u Federaciji BiH dok u RS nema takvih restrikcija.