život s virusom

U BiH više od 1600 novozaraženih, u Sarajevu epidemija usporava

18.11.2020 u 12:58

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno nešto više od 1600 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no u nekim dijelovima zemlje epidemija lagano usporava a vlasti se nadaju kako bi se taj trend mogao održati

Po podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo od utorka je testirano preko 4500 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 1172 osobe iz Federacije BiH te kod 365 iz Republike Srpske. Još 92 zaražena registrirana su na području distrikta Brčko

Umrlo je 47 osoba koje su se liječile od covida-19, od kojih je 26 s područja RS a 19 iz Federacije te dvije iz Brčkog.

U Sarajevu koje je tjednima prednjačilo po broju novozaraženih u protekla 24 sata registrirana su 64 nova slučaja dok ih je u Banjoj Luci bilo 102.

Zavod za javno zdravstvo sarajevske županije objavio je analizu koja je potvrdila kako su listopad i polovica studenog bili najgore razdoblje od izbijanja epidemije, a 11. studenoga dosegnut je apsolutni rekord kada je bilo 879 novovoboljelih na 100 tisuća stanovnika.

Od tada brojevi postupno padaju pa bi to mogao biti indikator povoljnijih trendova.

"Trenutačni brojevi ukazuju na usporavanje epidemije u Sarajevskoj županiji te na nužnost pridržavanja propisanih mjera i preporuka za suživot s virusom", stoji u analizi.

U cijeloj BiH ovog tjedna dnevni brojevi novozaraženih manji su nego u prethodnom tjednu kada je bilo i više od 1900 takvih slučajeva u jednom danu.

U toj je zemlji od izbijanja epidemije do sada registrirano više od 74 tisuće slučajeva zaraze dok je preminulo više od dvije tisuće zaraženih.