dvije osobe preminule

U BiH 63 nova slučaja zaraze: Sarajevo i dalje žarište, nakon duljeg vremena jedan zaraženi i u Mostaru

23.06.2020 u 13:38

Bionic
Reading

Još 63 slučaja zaraze koronavirusom zabilježeno je testiranjima u Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata tijekom kojih su od posljedica oboljenja preminule dvije starije osobe, izvijestile su entitetske zdravstvene službe

Najveći broj zaraženih ponovno je u Sarajevu, njih 14 od ukupno 37 osoba kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa Covid-19 na području Federacije Bosne i Hercegovine. UZ Sarajevsku županiju novi slučajevi zabilježeni su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Bosansko-podrinjskoi i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Nakon duže vremena jedna zaražena osoba otkrivena je i u Mostaru.

Muškarac starije životne dobi iz Lukavca nova je žrtva koronavirusa u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj prijavljen smrtni slučaj starijeg muškarca iz Doboja koji je imao više drugih oboljenja. U ovome entitetu ukupno je registrirano 26 pozitivnih osoba na testiranju.

Među zaraženima je i načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković, a prethodno je otkriveno kako je Nail Jusić predsjedavajući Gradskog vijeća obolio. S njima u društvu prošloga tjedna bio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji se od prošloga petka nalazi u kućnoj izolaciji.

Zbog kršenja propisa o zabrani okupljanja više od 30 ljudi u vremenu koronavirusa, u utorak je u Mostaru ispitan predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić. On je predvodio prosvjedni skup protiv održavanja mise za blajburške žrtve na kojemu se okupilo po procjenama policije oko 4000 osoba.

  • +30
Koronavirus u BiH Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

On je istaknuo kako nije točno da nisu ispoštovali mjere za održavanje skupa. 'Ovo je pritisak na sve snage koje ne misle kao oni koji stvaraju i grade ovakvu državu. Ako antifašisti u ovakvom vremenu smetaju državi onda se stvarno svi građani trebaju pitati koji predznak ova država ima', rekao je Đulić.