DOLIJAO LAJAVAC

U Belgiji priveden vođa somalskih gusara

14.10.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Jedan od najozloglašenijih vođa somalskih gusara Mohamed Abdi Hasan, nazvan Afweyne (na somalskom 'Lajavac'), priveden je ovog vikenda u Belgiji, prenosi francuska novinska agencija AFP pozivajući se na pravosudne izvore

Prema flamanskim dnevnim listovima De Standaard i Het Nieuwsblad Mohamed Abdi Hasan, odgovoran za spektakularne otmice brodova, uhićen je u subotu u zračnoj luci u Bruxellesu kamo je doletio iz Nairobija. Prebačen je u Bruges, a razlozi njegova putovanja u Belgiju nisu poznati.

On je u siječnju objavio da odlazi u mirovinu.

Pripisuju mu se dvije najspektakularnije otmice modernog somalskog gusarstva: prva u rujnu 2008. otmica ukrajinskog teretnog broda natovarenog oružjem te dva mjeseca poslije saudijskog tankera Sirius Star s 2 milijuna barela nafte u vrijednosti 100 milijuna dolara.

Dva su broda bila oslobođena u siječnju, odnosno veljači 2009. nakon što su vlasnici isplatili milijune dolara otkupnine.

Prema pisanju belgijskog tiska 'Lajavac' je vodio skupinu gusara koja je 2009. otela posadu belgijskog broda Pompei i držala je 70 dana.