pravila igre

Korona obezglavila vrh Srpske pravoslavne crkve, vjernici za nju nisu marili na ispraćaju patrijarha Irineja, a tko će ga naslijediti? Među favoritima su i umjereni i tvrdi, a odlučit će - ždrijeb

25.11.2020 u 21:37

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa desetkovala je vrh Srpske pravoslavne crkve (SPC). U kratkom roku preminuli su patrijarh Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i još neki vladike, a zbog korone je hospitaliziran i episkop kruševački David. U teškoj situaciji u kojoj se našao SPC brzo mora izabrati novo vodstvo

Kao glavnog krivca za širenje koronavirusa u vrhu SPC-a označen je pogreb mitropolita Amfilohija, na kojem su se oko mrtvog tijela vjerskog vođe natiskivale tisuće ljudi, a mnogi su ga ljubili u čelo i križ na prsima dok je ležao otkriven na odru. Slično je bilo i na pogrebu patrijarha Irineja iako su vlasti pokušale spriječiti ljubljenje preminulog postavljanjem zaštitnog stakla nad odrom. Međutim ožalošćeni vjernici nisu marili za to i ljubili su staklo koje je često dezinficirano.

Nakon odlaska dva moćna čovjeka pred SPC-om je zadatak izbora novih vodećih ljudi, što je važno i za Hrvatsku jer ova crkva djeluje na području naše zemlje. Izbor će utjecati na hrvatske odnose sa Srbijom, s čijom državnom politikom SPC živi u simbiozi. Pokojni patrijarh Irinej, recimo, u svojim je poslanicama ignorirao činjenicu postojanja hrvatske države, a tvrdio je da je Srbija svugdje gdje žive Srbi, bilo to u Hrvatskoj, Vojvodini ili Bosni, tako da je tu teško moglo doći do nekog unapređenja odnosa.

Jedan od favorita za novog srpskog patrijarha je zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije, kao istureni čovjek glavnog igrača, episkopa bačkog, još jednog Irineja, Bulovića. Naravno, u slučaju ako se Bulović ne odluči osobno kandidirati, pišu srpski mediji.

Od pjevačkih skandala do brojanja krvnih zrnaca

Na Porfirijev rad u Hrvatskoj uglavnom se gleda pozitivno jer je riječ o čovjeku otvorenom za dijalog. Otkako je na čelu zagrebačko-ljubljanske mitropolije, nije imao većih skandala, tek je bio meta prozivki s krajnje desnice zbog pjevanja četničke pjesme na skupu održanom u Sjedinjenim Američkim Državama. Porfirije je tvrdio da je snimka puštena u javnost s namjerom kako bi ga se diskreditiralo jer je osudio ratnog zločinca Vojislava Šešelja zbog paljenja hrvatske zastave. Opravdao se da kao gost nije mogao utjecati na glazbeni repertoar.

S druge strane Irinej Bulović brojao je krvna zrnca u vojvođanskoj skupštini kada je njome vladao poznati autonomaš Nenad Čanak tvrdeći da nije srpska, kaznio je cijelo selo dvodnevnim oglašavanjem zvona za mrtve zbog održavanja tradicionalne Kobasicijade u vrijeme Velikog posta, a 2012. godine aktivist Zoran Petakov osuđen je na zatvorsku kaznu zbog uvrede episkopa Irineja. Petakov je osuđen jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao najodgovornije za širenje ekstremno desničarskih ideja unutar crkve i nazvao ih 'četiri jahača apokalipse'.

Kao drugi favorit spominje se pripadnik suprotstavljene struje koju je predvodio Amfilohije, vladika Grigorije, aktualni episkop dizeldorfski i njemački.

  • +16
Sahrana patrijarha Irineja Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Međutim dobro kotiranje u javnosti ne mora ništa značiti jer su se posljednja dva puta na vrh SPC-a uspeli autsajderi kao kompromisna rješenja između dvojice jakih kandidata, a sve kako bi se izbjegli sukobi. Tako je i Irinej (Gavrilović) postao patrijarhom ispred dva favorita, Irineja (Bulovića) i Amfilohija.

Spor između struja uglavnom se prelama preko odnosa prema državi, odnosno prema predsjedniku Aleksandru Vučiću kroz politiku prema Kosovu. Svi u SPC-u zapravo imaju isti tvrd stav prema Kosovu, tj. da je riječ o srpskoj zemlji.

>>> [VIDEO/FOTO] Ratni huškač koji je šurovao s Arkanom, crnogorski kingmaker koji je prokleo Đukanovića, a potom ga i srušio s vlasti: Tko je bio mitropolit Amfilohije Radović?

Amfilohijeva struja oštro je kritizirala vlast, ponekad i patrijarha. Došli su u direktan sukob s Vučićem, a Amfilohije je čak bacao kletve, piše RSE. Tvrd stav oko Kosova zauzima i Grigorije, vladika koji uživa veliku popularnost u dijelu javnosti, no to neće biti od posebne važnosti za izbor. Struja dvojice Irineja znatno je blagonaklonija prema Vučiću.

'Puno je toga zacrtanog i puno je toga što je platforma SPC-a od koje oni ne odustaju. Patrijarh Irinej imao je skandalozne stavove o Crnoj Gori, uspoređujući položaj SPC-a u Crnoj Gori s položajem u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Cjenkao se oko zakona o slobodi vjeroispovijesti. Tko dođe na poziciju patrijarha, slijedit će ta neka osnovna načela i ne treba očekivati ništa spektakularno', kazao je za RSE profesor etike na Sveučilištu u Novom Sadu Slobodan Sadžakov o tome što se može očekivati od novog patrijarha.

Kako se bira novi patrijarh? Do izbora budućeg patrijarha njegove dužnosti obavlja Sinod, na čelu s najstarijim članom po stažu vladike. Trenutno je vršitelj dužnosti patrijarha mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a koji se također u medijima spominje kao mogući Irinejev nasljednik.

Novi srpski patrijarh trebao bi biti poznat najkasnije za tri mjeseca od smrti bivšeg, a proces izbora relativno je jednostavan. Patrijarha bira Sveti arhijerejski Sabor po unaprijed utvrđenoj proceduri. Sveti arhijerejski Sabor je skupština svih episkopa, vladika i mitropolita SPC-a. Da bi odluke koje donosi bile važeće, u radu mora sudjelovati najmanje dvije trećine od 40 članova - arhijereja.

Procedura: Između države i vjerovanja

Na Izbornom saboru članovi predlažu trojicu kandidata za patrijarha koji se biraju tajnim glasanjem. Svaki kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu glasova. Kad se saznaju imena trojice kandidata koji su dobili natpolovične većine glasova, prelazi se na biranje 'apostolskim ždrijebom'.

Imena trojice kandidata stavljaju se u zasebne kuverte, a one u Evanđelje. U točno određenom dijelu službe jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kuvertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Ta je procedura vraćena u opticaj šezdesetih godina prošlog stoljeća kako bi se spriječio utjecaj država na izbor. No neki vjeruju da je i ovako moguće utjecati na njega. Suština tog čina je u vjerovanju da su ljudi odabrali trojicu najboljih, a da će Duh Sveti odrediti koji je od njih dostojan biti patrijarhom.