SASTANAK S PLENKOVIĆEM

U Banske dvore večeras stižu Dragan Čović i Bakir Izetbegović

28.09.2020 u 12:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se danas sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, priopćili su Banski dvori

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastat će se sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, danas, 28. rujna 2020. godine, u 19.00 sati, u Banskim dvorima.

Sastanku će prisustvovati i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka o kojem će Vlada izvijestiti priopćenjem.

Podsjetimo, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je u četvrtak kako bi hrvatski premijer Andrej Plenković svojim iskustvom mogao pomoći da se poprave odnosi Hrvatske i BiH odnosno Hrvata i Bošnjaka ali je upozorio kako postupci poput susreta s Miloradom Dodikom u Zagrebu tome ne doprinose.

U intervjuu koji je objavio sarajevski portal Faktor.ba blizak SDA, Izetbegović je kazao kako se Hrvatska ne bi smjela oslanjati na interpretacije stanja u BiH kakve nudi Dodik, a dolazak srpskog člana Predsjedništva BiH u Zagreb okarakterizirao je kao poruku "da se može napraviti srpsko-hrvatski savez koji bi ignorirao Bošnjake, njihove predstavnike i ustavnopravnu konstituciju BiH".

  • +8
Sastanak Andreja Plenkovića i Milorada Dodika Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Kazao je kako je izbjegavanje susreta hrvatskih dužnosnika s predsjedateljem Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem a pozivanje Dodika koji vodi destruktivnu i dezintegracijsku politiku, upravo takva poruka.

Lider najveće bošnjačke stranke najavio je kako bi se u narednih desetak dana ipak trebao sastati i s Plenkovićem kao i s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem pri čemu je istaknuo kako posebice hrvatski premijer može biti važan sugovornik jer "dobro poznaje europske standarde".

"Uvjeren sam da (Plenković) može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata", kazao je Izetbegović.