bih

U Banjoj Luci četiri nova smrtna slučaja povezanih s koronavirusom

30.04.2020 u 10:56

Bionic
Reading

Četiri nova smrtna slučaja povezana s koronavirusom potvrđena su u četvrtak ujutro u Bosni i Hercegovini čime je ukupan broj preminulih usljed epidemije COVID-19 povećan na 69

Klinički centar u Banjoj Luci izvijestio je kako su u noći između srijede i četvrtka na odjelu intenzivne skrbi preminule dvije žene i dva muškarca, a svi su bili starije životne dobi. Preminuli pacijenti imali su druge kronične bolesti, a liječeni su zbog komplikacija koje su uslijedile nakon što su se zarazili virusom SARS-CoV-2.

Svi oni živjeli su na širem području Banje Luke, koja je od izbijanja epidemije u BiH i najveće žarište, jer je tamo do sada identificirana gotovo četvrtina od ukupnog broja zaraženih u cijeloj zemlji. U BiH je do četvrtka zaraza koronavirusom potvrđena kod nešto više od 1700 osoba.

Zbog naglog skoka novozaraženih, zabilježenog u srijedu, kada je potvrđeno 90 takvih slučajeva, vlasti u oba entiteta odlučile su tijekom predstojećih prvosvibanjskih praznika uvesti dodatna ograničenja kretanja stanovništva. U Federaciji BiH tako će tijekom produženog vikenda ponovo biti na snazi ranije ukinuti noćni policijski sat.

U Republici Srpskoj, gdje tu mjeru nisu ni ukidali, odlučili su policijski sat produžiti i na veći dio dana pa je građanima tog entiteta ostavljena mogućnost da tek nekoliko sati provedu izvan svojih domova kako bi obavili najnužnije poslove.

'Broj novozaraženih je zabrinjavajući i ozbiljno nas upozorava. Bojim se da plaćamo ceh uskrsnih okupljanja iako smo apelirali na građane da poštuju mjere. Svjesni smo da neki nisu ispoštovali naše apele i sad imamo povećan broj novozaraženih', kazao je predsjednik vlade RS Radovan Višković za banjolučke 'Nezavisne novine' najavivši kako će policija dobiti nalog da rigorozno kažnjava sve koji krše propisane mjere.