POD ISTRAGOM ČEHOK I BUNIĆ

U aferi Tehnobeton na meti USKOK-a četiri osobe

17.01.2013 u 19:35

Bionic
Reading

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1965., 1948., 1959., 1949.) i dvaju trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (17. 1.2013.)

Zagorje Tehnobeton obratilo se pak priopćenjem u kojem se potvrđuje da USKOK istražuje poslovne odnose te tvrtke s Gradom, vezano uz poslovne odnose iz 2003. i 2008. godine

Mediji doznaju da su na meti USKOK-a Miroslav Bunić, Ivan Čehok, Zlatko Horvat i Stanko Vitez te još dva trgovačka društva. Osumnjičeni su za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Provizija - stan ili opremanje stana

Konkretno, Čehoka i Horvata se sumnjiči se da su ožujka 2003. do lipnja 2011. godine pogodovali Bunićevim tvrtkama prilikom dobivanja poslova s Gradom i plaćanjima komunalnih obveza prema Gradu, čime je Grad oštećen u iznosu od najmanje 6.413.984 kune, a tvrtke su nezakonito prihodovale više od 6.156.604 kune. S druge strane, Bunić im nije ostao dužan. Kao protuuslugu za pogodovanje, Čehoku i Horvatu je na njihovo traženje platio dio cijene za kupljene stanove, s time da je za Čehokov stan platio iznos od 100 tisuća kuna, a za stan na ime sina Zlatka Horvata iznos od 103 tisuće kuna, javlja evaraždin

Za Horvata se sumnja da je od Bunićeve tvrtke tražio da mu se kupi stan u vrijednosti 281.936,03 kune, a Čehok je tražio da plate izvođenje radova na njegovoj nekretnini u vrijednosti od 43.838,03 kune.

Dodatno, Čehoka se sumnjiči da je tražio i dodatno opremanje svojeg i Horvatovog stana.

Viteza se pak sumnjiči da je, kao protuuslugu za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola preko reda, zatražio da njemu i članovima obitelji prilikom kupnje stanova odobre kupnju po cijeni znatno nižoj od tržišne.

Tako je Vitez kupio tri stana po cijeni znatno nižoj od tržišne pribavivši tako nepripadnu materijalnu korist u iznosu od gotovo 68 tisuća eura.

I iz Zagorje Tehnobetona potvrdili istragu

Vezano uz današnje događaje i istražne radnje USKOK-a koje su vezane uz direktora i člana uprave Miroslava Bunića, iz tvrtke Zagorje Tehnobeton d. d. obratili su se s priopćenjem kako bi se prekinule spekulacije oko predmeta postupanja. U priopćenju se potvrđuje da se protiv Miroslava Bunića vodi postupak, a da je tema vezana uz dva poslovna događaja s Gradom Varaždinom, tj. na odnose iz 2003. godine te 2008. godine.

Navodi se da je Zagorje Tehnobeton d .d. profesionalna tvrtka sa 65-godišnjim iskustvom te s prihodom od preko milijardu kuna godišnje te više od tisuću zaposlenih. Dodaju da bez obzira na trenutačne okolnosti tvrtka posluje intenzivno bez ograničenja i bez poteškoća, uz nesmetano vođenje tvrtke od strane uprave i manadžmenta.