ODLAZAK POZNATOG BIBLIČARA

U 94. godini preminuo fra Bonaventura Duda

03.08.2017 u 11:55

Bionic
Reading

Fra Bonaventura Duda, franjevac-svećenik, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba preminuo je u četvrtak u varaždinskom Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u 94. godini života, 76. godini redovništva i 68. svećeništva

Većinu života živio je i djelovao u Franjevačkom samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu. Smatran je najuglednijim franjevcem na hrvatskom jezičnom području. Bio je teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog, skladatelj i dopisni član HAZU, piše HRT.

Rođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. godine, a rano djetinjstvo proveo je u selu Krasu na otoku Krku, gdje je krenuo u pučku školu. Pohađao ju je do 1933. godine, a nakon toga školovanje nastavlja na Sušaku.

U to vrijeme ministrirao je kod časnih sestara svetoga Križa i upoznao trsatske franjevce koje je, nakon drugog razreda, zamolio da ga prime u samostan. Primili su ga i 1935. godine poslali u Varaždin na franjevačku gimnaziju. U novicijat je ušao 1941. godine, a nakon mature 1944. započeo je studij teologije u Zagrebu.

Na Katoličkome bogoslovnom fakultetu diplomirao je 1950. godine. Od 1946. godine objavio je mnoštvo znanstvenih, stručnih i kulturnih priloga te više od 40 knjiga.

Njegov životni put 1954. godine nastavlja se u Rimu gdje je na Franjevačkom sveučilištu 'Antonianum' doktorirao. Nakon toga na Papinskom biblijskom institutu položio je biblijski licencijat

Od godine 1964. do 1969. bio je redoviti profesor i pročelnik Katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta. Više puta bio je prodekan, a od 1982. do 1986. godine dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta.

Predavao je i na različitim institutima, a uz profesorski i nastavni rad, često je sudjelovao na brojnim skupovima i objavljivao radove u stručnim časopisima i znanstvenim zbornicima.

Umirovljen je 1. listopada 1993. godine, a 9. studenoga 2001. godine izabran je za profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu. Bio je neumoran pastoralni djelatnik, propovjednik, pisac, publicist i voditelj duhovnih vježbi. Dobitnik je niza hrvatskih i stranih nagrada i priznanja.