PREDUVJET ZA POLJOPRIVREDU

U 2010. godini 20 tisuća analiza tla u Osječko-baranjskoj županiji

16.07.2010 u 16:11

Bionic
Reading

Na području Osječko-baranjske županije u ovoj godini provest će se tri tisuće analiza uzoraka poljoprivrednih tala na zemljištima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U sedmoj godini projekta koji godišnje stoji milijun kuna baza podataka objedinit će, zajedno s postojećih 17,5 tisuća analiza, ukupno više od 20 tisuća rezultata analiza tla, po čemu je ovaj projekt jedinstven u Hrvatskoj

Na današnjem potpisivanju ugovora između Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Osječko-baranjske županije i općina voditelj projekta prof.dr.sc. Vladimir Vukadinović rekao je da se uzorci uzimaju sa svih 113 tisuća hektara poljoprivrednih površina. Oko 11 tisuća hektara zemljišta je zapušteno, a analize pokazuju da 90 tisuća hektara treba kalcificirati, i to pretežno u zapadnoj dijelu županije.

Vladimir Vukadinović

Uz Poljoprivredni fakultet na projektu rade Zavoda za tlo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo te tvrtka Inspecta. Analizama se utvrđuju reakcija tla (ph vrijednost), razina humusa, te razina makroelemenata dušika, fosfora i kalija.

Nedavne poplave imale su značajan utjecaj i na kemijske i fizikalne karakteristike tala u županiji. 'Imamo problema s ispiranjem nitrata u niže slojeve, ostali smo gotovo bez dušika u tlu. kao i drugih mobilnih elemenata, javlja se pokorica. Promjene koje se mogu vidjeti na usjevima, poput kukuruza, posljedica su gušenja korijena koji je zbog poplava ostao bez kisika', objasnio je Vukadinović okupljenim načelnicima općina i čelnicima

Analiza se financiraju zajedničkim sredstvima, 40 posto županija, 40 posto općine i 20 posto poljoprivrednici. Papir koji poljoprivrednik dobije s ispisanim rezultatima vrijedi od tri do pet godina i neophodan je za kvalitetnu obradu i gnojidbu tla, planiranje proizvodnje i popravak tla kako se poljoprivreda ne bi radila bez podataka, napamet, rečeno je danas. 'U Europskoj uniji, primjerice u Sloveniji, bez ovakve analize nemoguće je ostvariti pravo na poticaje', zaključio je Vukadinović.

Dožupan Željko Kraljičak rekao je da su svi podaci kompjuterizirani i objedinjeni s ortofoto snimkama, geoinformacijskim podacima i povezani s odgovarajućim katastarskim dokumentacijama.