KVALITETA POVEĆANA

U 10 godina 4,5 puta manje proizvođača mlijeka u RH

15.11.2012 u 17:32

Bionic
Reading

Najnoviji podaci o broju goveda u Hrvatskoj izneseni su na 8. savjetovanju uzgajivača goveda danas održanom u Osijeku. Protekle godine u Hrvatskoj je bilo 206.291 krava, izvijestila je Vesna Bulić, načelnica Odjela za razvoj govedarstva Hrvatske poljoprivredne komore

'Bilježimo pad broja krava od 1,45 posto u odnosu na 2010. godinu.', rekla je Bulić.

Prema evidenciji HPA najviše su zastupljene mliječne i kombinirane pasmine sa 193 tisuće krava od čega je polovica pod kontrolom mliječnosti. U pasminskoj strukturi simentalci su zastupljeni sa 65 posto, holstein sa 25 posto, smeđa s tri posto, križanci sa 3,6 posto, a ostale pasmine s 2,53 posto.

Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, rekao je da je od osnivanja Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka 2002. u Križevcima zamjetan vrlo velik pad broja korisnika laboratorija. Broj proizvođača mlijeka koji koriste usluge laboratorija sa 58 tisuća u 2002. pao je na današnjih 13.200.

'To je posljedica restrukturiranja sektora mljekarstva u Hrvatskoj, koje se posljednjih deset godina ogleda kroz značajno povećanje proizvodnje mlijeka. Količine isporučenog mlijeka povećane su za oko sto milijuna kilograma uz značajno povećanje kvalitete. Udio mlijeka prvog razreda povećao se s početnih 20 posto na više od 90 posto u ovoj godini', poručio je Barać.

Vesna Gantner, pomoćnica ministra poljoprivrede, predstavila je prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim vlada želi pokrenuti novu zemljišnu politiku s naglaskom na iskorištavanje zapuštenog državnog zemljišta.

Jedna od mjera je prodaja i davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Do sada država je prodala 62 tisuća od planiranih 218 tisuća hektara državnog zemljišta. Za zakup je predviđeno 136 tisuća, a zakupljeno 117 tisuća hektara.

Gantner je poručila da država želi povećati prosječnu veličinu poljoprivrednih gospodarstava, jer ona sada čini samo 5,6 hektara. Veličina prosječnog OPG-a još je manja (4,7 hektara) dok tvrtke prosječno raspolažu sa 95 hektara.

'Nepovoljnu strukturu poljoprivrednih posjeda karakterizira mala površina posjeda, velik broj malih parcela i međusobno udaljene parcele', ocijenila je Gantner.

U javnosti često kritiziran gospodarski program, kao jedan od kriterija za buduću dodjelu državnog zemljišta, Gantner je opširno opisala. Rekla je da će posebnu važnost imati vrsta poljoprivredne proizvodnje na planiranom zemljištu, a najviše će se poticati povrćarska, voćarska, stočarska pa tek onda ratarska proizvodnja. Prethodno ocjenjivan plan stvaranja konkurentnog gospodarstva, kroz optimalizaciju postojeće proizvodnje, povećanje površina, pogotovo ako je potrebno za proširenje i povećanje proizvodnje.

Na skupu se okupilo oko 200 stočarskih proizvođača, stručnjaka i službenika državne i lokalne vlasti. Savjetovanje je organizirala HPA, pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede, a sponzor Osječko-baranjska županija.