ZAGREBAČKI MANHATTAN

Tvrtka iz Dubaija raspisala natječaj za toranj na Hipodromu. Arhitekti: To je protivno GUP-u

25.03.2019 u 15:49

Bionic
Reading

Firma Ex-development iz Dubaija objavila je javni natječaj za projekt Promatračkog tornja na prostoru Hipodroma u Zagrebu. Na plohi 40x40 metara planiran je toranj visine 45 do 70 metara, a pobjedničkom radu pripast će 20 tisuća dolara dok će drugo i trećeplasirani dobiti po deset tisuća. Rok za podnošenje materijala je 10. travnja

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) navodi da je natječaj protivan Generalnom urbanističkom planu i Pravilniku o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza. Natječaj je raspisan na parceli na kojoj se nalazi Hipodrom, u vlasništvu je Grada Zagreba i nije jasno ima li raspisivač za njega odobrenje vlasnika, a nije definiran naručitelj niti ocjenjivački sud.

DAZ navodi da je napravio analizu objavljene skice koja nam moguće počinje približavati ideju o gradskom projektu Zagrebački Manhattan.

'Ukupno promatrano, može se zaključiti da se prostor planira izvan stvarnog konteksta zagrebačkog okruženja.

Prva građevina za koju se traži projektno rješenje postavlja se na hipodromsku stazu i inundaciju Save. Time se prve građevinske aktivnosti baziraju na prostorima koji se trebaju posljednji popunjavati, tek nakon što se napravi urbana regeneracija velesajamskog prostora.

Planirana interna organizacija uklanja najmanje tri objekta spomeničke vrijednosti na prostoru Velesajma (Talijanski, Čehoslovački i Vitićev paviljon), što je potpuno neprihvatljivo. Također, negira se unutarnja aleja Velesajma koja je položena istok-zapad i ima visokovrijednu ambijentalnu i krajobraznu vrijednost', navodi DAZ.

Dodaju kako povezivanje s okolnim prostorom zelenila nije ispravno planirano. 'Zelenilo se prema Bundeku spaja na mjestu na kojem se neminovno mora ići preko Avenije Većeslava Holjevca, dok bi odmakom na sjever kontakt mogao biti ostvaren ispod nadvožnjaka kojim se Avenija Većeslava Holjevca penje na Most slobode ili južnije na raskršću. Na južnoj strani planiranog zahvata zelenilo se dijagonalno spaja s Parkom mladenaca, dok se stvarni spojevi pothodnicima ispod Avenije Dubrovnik nalaze zapravo neposredno istočnije i zapadnije od ovog rješenja. Sudeći po ovoj skici, zelenilo se planira u minimalnom obimu', ističu u DAZ-u.

Smatraju ni da povezivanje s prometnom infrastrukturom nije ispravno planirano.

'Vidljivo je da se nova prometnica sjever-jug unutar projekta iscrtava tako da se uopće ne nastavlja na prometnice u Sigetu, dok se nova dijagonalna prometnica potpuno neartikulirano postavlja tako da traži velike intervencije unutar Velesajma. Unutarnja organizacija trgova ne prati matricu Velesajma, a naznačena premalena kružna tramvajska linija nije nikakav dobitak za ukupnu funkcionalnost javnog prijevoza u Zagrebu.

Skicom se ne promatra realna potreba izgradnje dodatnih mostova za povezivanje dijelova Grada preko Save i potrebna jača prometna mreža na tom dijelu.

U konačnici, ova skica prostora predviđenog za Zagrebački Manhattan negira i obveze GUP-a Grada Zagreba. To se odnosi na cijeli niz elemenata Prostornog plana, ali treba naglasiti nesklad s namjenom površina, nedostatak krajobrazne studije za prostor Hipodroma te javni natječaj za visoke zgrade i dio prostora', zaključuju u DAZ-u.

Podsjetimo, nekoliko članova gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem boravilo je nedavno u Dubaiju te su potpisali memorandum o suradnji s predstavnicima tvrtke Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Memorandum, kako je rekao Bandić na prošlotjednoj sjednici Skupštine, nikoga ni na što ne obvezuje, a gradskim oporbenim zastupnicima poručio je da će o svemu biti obaviješteni na vrijeme.

Zbog projekta Grad u Gradu pobunila se i struka te je prošlog tjedna organizirala vrlo posjećenu javnu tribinu na koju se nije odazvao nitko iz Grada, ali jesu kolege iz Beograda te su upozorile na sve što se događalo oko projekta Beograd na vodi.