KAD SE RIJEŠE AUTORSKA PRAVA

'Tvoja zemlja' Vice Vukova postaje i službena himna SDP-a?

08.11.2017 u 22:06

Bionic
Reading

Iako je izvode na velikim skupovima, a njome je završena i komemoracija Ivici Račanu prije deset godina, neslužbena himna SDP-a 'Tvoja zemlja' Vice Vukova uskoro bi mogla postati i službena pjesma socijaldemokrata

U SDP-u se, doznajemo, nadaju da kroz novi Statut moći definirati da odluku o himni može donijeti Glavni odbor, a ne Konvencija, koja je inače zadnja kada su u pitanju izmjene statuta.

SDP-ovci još uvijek ne mogu u aktualnom nacrtu statuta definirati i koja će to pjesma biti jer moraju riješiti i pitanje autorskih prava. Naime, iako se pjesma 'Tvoja zemlja' veže uz Vukova koji ju je izvodio, autori su joj Alfi Kabiljo i Drago Britvić. Vukov je, podsjetimo, uz SDP bio i vezan i time što je kao neovisni kandidat ušao u Sabor 2003. s liste SDP-a.

Podsjetimo, SDP bi Statut trebao izmijeniti do kraja godine ili najkasnije početkom sljedeće na Konvenciji. U javnosti se već, kao što je tportal pisao, pojavila prva radna verzija Statuta koja je dočekana na nož i za koju su stigli komentari da daje faraonske ovlasti predsjedniku stranke Davoru Bernardiću. Ta je verzija vrlo brzo povučena na doradu, a na njoj su radili Arsen Bauk, Peđa Grbin i Ivan Posavec Krivec.

U njihovoj verziji Predsjedništvu je ipak vraćen niz ovlasti koje su mu bile oduzete u prvoj verziji koju je pisao šef Glavnog odbora Erik Fabijanić. Osim toga, odustaje se id ideje uvođenja Izvršnog odbora, nego se umjeto toga predlažu izvršni tajnici. 

Vice Vukov 'Tvoja zemlja' Izvor: Društvene mreže / Autor: Ivica Fonti

Jednako tako, iako je to bilo predviđeno u prvoj verziji, Bernardić ne bi mogao raspolagati imovinom stranke u iznosu do pet milijuna kuna, nego se umjesto toga ojačava uloga Poslovnog odbora i poslovnog direktora.

Institut jedan član-jedan glas i u verziji 'trojke iz Predsjedništva' uvodi se za izbor članova Predsjedništva, no izbačena je odredba prema kojoj bi se potpredsjednici birali na prijedlog šefa stranke.