dubravka vrgoč

HHO:Tužiteljstvo nastavilo predistražni postupak protiv intendantice HNK

16.02.2021 u 14:05

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) u utorak je izvijestio da je Državno odvjetništvo na temelju njihova ranijeg podneska nastavilo predistražni postupak protiv intendantice zagrebačkog HNK Dubravke Vrgoč osumnjičene za širenje i prenošenje zarazne bolesti te zlostavljanja na radu

HHO je prošlog tjedna izvijestio da je premijeru, zagrebačkom gradonačelniku, Državnom odvjetništvu i MUP-u proslijedio dokumentaciju zaposlenika Hrvatskoga narodnog kazališta koji se smatraju žrtvama intendantice Vrgoč.

U utorak su priopćili kako imaju informacije da su neke od osoba koje su HHO-u dostavile dokumente već dobile poziv na saslušanje u Državnom odvjetništvu.

U HHO-u su ranije isticali da "nemaju namjeru svrstavati se bilo kojoj svjetonazorskoj ili političkoj opciji niti se prikloniti onima koji su za smjenu ravnateljice ili protiv smjene. Ono što posebno iznenađuje u ovom slučaju je činjenica da su za njenu smjenu istaknute osobe iz javnog, kulturnoga života i s lijeve i s desne strane političke scene".

Nakon prijava zaposlenika protiv intendantice HNK ministrica kulture i medija Nina Koržinek Obuljen u siječnju je najavila osnivanje posebnog povjerenstva.

Saborski Odbor za obrazovanje, znanost potom je zaključio da će nastaviti pratiti zbivanja u tome kazalištu, ali da je također nužno pričekati rezultate izvida nadležnih tijela temeljem kaznene prijave protiv intendantice zbog nepoštivanja epidemioloških mjera podnesene nakon smrti opernog pjevača Ante Topića.