'providni pokušaj osvete'

Tužiteljstvo BiH tvrdi da glavnu tužiteljicu mediji kleveću zbog ugovora o najmu stana, prijeti tužbama

17.08.2020 u 16:33

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je nazvalo neistinama i klevetama optužbe medija u toj zemlji da je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić fiktivnim ugovorom o najmu stana oštetila državni proračun za više od 20 tisuća kuna

"Izneseni navodi i konstrukcije predstavljaju providni pokušaj osvete zbog nekoliko predmeta sustavnog kriminala i korupcije koje je Tužiteljstvo BiH pokrenulo i procesuira u posljednje vrijeme", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Reagiranje je uslijedillo nakon što je sarajevsko "Oslobođenje" objavilo veliki tekst ilustriran preslikama dokumenata u kojemu se navodi kako je tužiteljica Tadić zapravo lažno tvrdila da stanuje u stanu za kojega posjeduje ugovor o najmu te da je na taj način ishodila od države isplatu nešto više od pet tisuća konvertibilnih maraka na ime troškova života odvojenog od obitelji.

Iz Tužiteljstva BiH nisu se bavili potankostima nevedenim u tekstu nego su samo naveli kako navodi "nisu točni" a "Oslobođenju" i brojnim portalima u BiH koji su ih objavili i prenijeli zaprijetili su tužbom za klevetu ne uklone li sa svojih stranica tekst koji smatraju spornim.

Novinar Avdo Avdić koji potpisuje tekst glavnu tužiteljicu je izravno prozvao za korupciju. Ustvrdio je kako dostupni dokumenti dokazuju da Tadić nikada nije živjela u stanu za kojega tvrdi da je plaćala najam.

Iz Ureda stegovnog tužitelja pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH potvrđeno je kako su nakon što su ove informacije objavljene u medijima po službenoj osnovi "registrirali predmet" što u biti znači kako će uslijediti povjere svih činjenica.

Gordana Tadić za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH imenovana je 2016. godine u kojemu je od 2013. godine.

Prije toga bila je tužiteljicom u Tuzlanskoj županiji.