otvoreni sukob u bih

Rat priopćenjima u vrhu pravosuđa, pod istragom i predsjednik državnog suda

06.08.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Dva najviša pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini, državni sud i tužiteljstvo, došli su u otvoreni sukob optužujući se uzajamno za kršenje zakona i opstruiranje istraga i sudskih procesa, a lokalni mediji tvrde kako je u pozadini borba različitih frakcija za presudan utjecaj na pravosuđe

Usred "rata" priopćenjima, koji traje od kraja srpnja, Tužiteljstvo BiH potvrdilo je kako vodi istragu protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i to temeljem anonimne prijave kojom ga se tereti za navodnu korupciju. BiH nema vrhovni sud nego sud na državnoj razini čija je zadaća procesuiranje najtežih djela organiziranog krininala, korupcije i ratnih zločina. Glasnogovornica tužiteljstva Adisa Karačić pojasnila je kako je su anonimnu prijavu protiv predsjednika Suda BiH primili u ožujku.

"Navodi se provjeravaju, između ostalog, i putem međunarodne pravne pomoći“, kazala je Karačić za portal Raport.ba, no nije iznijela sadržaj anonimne prijave. Prema navodima ovog portala, predsjednika Suda BiH anonimni prijavitelj tereti da je na sumnjivi način stekao vlasništvo nad automobilom marke "Mercedes" kojega je pribavila autokuća "Lijanovići" iz Širokog Brijega, da je nezakonito zapošljavao sudske sužbenike kao i da ima nekretninu u Španjolskoj i državljanstvo te zemlje. Tužiteljstvo BiH za sada provodi izvide, a nakon toga će odlučiti hoće li i formalno otvoriti istragu.

Sud BiH je pak 28. srpnja posebnim dopisom, čiju su presliku objavili mediji, upozorio Tužiteljstvo BiH kako njegovi tužitelji neke istrage vodi na nezakonit način prikupljajući dokaze bez pribavljanja pisanih sudskih dopuštenja. Tužitelji Tužiteljstva BiH, kako tvrde u državnom sudu, u istragama se sve više pozivaju na navodnu hitnost i opasnost od uništavanja dokaza oslanjajući se pritom na "olako izdane" usmene naloge pri prikupljanju dokaza.

"Po mišljenju Kaznenog odjela (suda) to predstavlja na nezakonit način pribavljanje dokaza", stoji u mišljenju Kaznenog odjela Suda BiH, uz pojašnjenje kako se to odnosi na predmete koji su već završili pred sudom, a optužnice su tamo oborene upravo zbog nezakonito pribavljenih dokaza. Predsjednica Kaznenog odjela sutkinja Minka Kreho upozorila je Tužiteljstvo BiH kako će se ubuduće pozorno provjeravati svi zahtjevi tužitelja za prikupljanje dokaza da bi se osiguiralo kako oni u tom procesu poštuju zakone te ljudska prava.

Neimenovani izvori iz Suda BiH tvrde kako su povod za ovo upozorenje postupci Tužiteljstva BiH u tri važna predmeta od kojih je jedan upravo istraga čija je meta predsjednik Suda BiH Debevec. Drugi osjetljivi slučaj je istraga o zakonitosti fakultetske diplome sadašnjeg ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića koji računa na još jedan mandat i u tome ima čvrstu potporu Stranke demokratske akcije (SDA). Treći slučaj je istraga o sumnjivoj nabavci respiratora iz Kine zbog čega je ranije bio uhićen predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić. Tužiteljstvo BiH ljutito je reagiralo na upozorenja iz Suda BiH i tvrdnje da rade nezakonito.

"Tužitelji su mišljenja da navedeni 'zaključci' predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH u borbi za jačanje vladavine prava te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužiteljstvo a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava", stoji u reakciji koju potpisuje glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Najavili su kako će stoga tražiti očitovanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) te Ureda glavnog stegovnog tužitelja. Predsjendik Suda BiH Debevec (56) na tu je dužnost imenovan 2016. godine odlukom VSTV-a koji imenuje i sve druge suce te tužitelje pa je tako postavio i Gordanu Tadić na čelo Tužiteljstva BiH.