vozač mercedesa

Tužitelji traže veću kaznu za mladića koji je usmrtio dvije žene jureći Ilicom gotovo 200 kilometara na sat

25.02.2021 u 19:10

Bionic
Reading

Za Marina Kameničkog (22), osuđenog na 4,5 godina zatvora zbog obijesne vožnje kojom je usmrtio dvoje ljudi, tužiteljstvo je u četvrtak zatražilo povećanje kazne na javnoj sjednici Vrhovnog suda koji će odluku, odnosno pravomoćnu presudu, donijeti naknadno iza zatvorenih vrata

Tužiteljstvo je u četvrtak, obrazlažući pred Vrhovnim sudom svoju žalbu na nepravomoćnu presudu, istaknulo da prvostupanjski sud pri izricanju presude nije dovoljno cijenio brzinu kojom se kretao Kamenički, a koja je bila čak četiri puta veća od dopuštene u naseljenom mjestu i iznosila je 195 kilometara na sat.

U nesreći su poginule dvije osobe, dok je treća osoba teško ozlijeđena i njezin oporavak je neizvjestan unatoč većem broju operacija, dodala je tužiteljica Albina Tisanić Grzelja.

Uz to, tužiteljstvo smatra da zagrebački Županijski sud nije dovoljno cijenio mladu dob jedne od žrtava, Laure Stelio, koja je imala 22 godine, dok je istovremeno kao olakotnu okolnost uzeo u obzir mladu dob okrivljenika koji je u trenutku nesreće imao 20 godina.

''Prema iskazu svjedokinje V. B., prijateljice poginule Laure Stelio, okrivljeni je bio sklon brzoj vožnji i znao je voziti pod utjecajem alkohola. S druge strane precijenjene su olakotne okolnosti poput priznanja okrivljenika. Budući da se okrivljenik pri podizanju optužnice izjasnio kako je kriv, poricanjem nije mogao umanjiti količinu dokaza'', kazala je tužiteljica zaključivši da je Kameničkovo kajanje precijenjeno s obzirom na težinu kaznenog djela koje je počinio.

Na visinu kazne su se žalili i oštećenici, kao i na činjenicu da je prvostupanjski sud samo djelomično usvojio njihov trošak.

Branitelji Kameničkog Ivan Stanić i Nikola Mandić nisu se žalili na presudu.

''Naš je branjenik i u postupku rekao da će prihvatiti svaku sankciju koju dobije i to je ispoštovao. Ističemo da smo odmah nakon nesreće u njegovo ime, s obzirom da je on bio u istražnom zatvoru, osobno kontaktirali sve oštećenike kako bi izrazili sućut i ponudili pomoć'', kazali su.

Optužnica tereti Kameničkog da je 23. kolovoza 2018. u 21,10 sati upravljao mercedesom AMG Ilicom u smjeru zapada. Tom prilikom se kretao brzinom od 195 kilometara na sat, iako je bio svjestan da je brzina ograničena na 50 kilometra na sat. Došavši do Ilice 442, zbog prevelike brzine kretanja izgubio je nadzor na upravljačem i udario u rubni kamen te se zarotirao prešavši u drugi smjer.

U nekontroliranom kretanju svojim vozilom je udario u opel astru u kojoj je na suvozačkom mjestu sjedila Nadica Hoflinger, a koja je poginula do dolaska hitne pomoći. U sudaru je poginula i Laura Stelio koja se nalazila na suvozačkom sjedalu mercedesa, a koju je nakon ispadanja iz vozila udario renault clio koji se kretao Ilicom u smjeru istoka.

Prvostupanjska presuda je donesena na suđenju bez javnosti nakon samo jednog sudskog ročišta.