POMORSKO DRUŠTVO BIH

'Tužit ćemo Hrvatsku jer nam koči 'jadransku fasadu''

12.12.2012 u 08:25

Bionic
Reading

Pomorsko društvo Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu najavilo je u utorak da će pokrenuti međunarodnu tužbu protiv Hrvatske kako bi se spriječila izgradnja Pelješkoga mosta i ostvarila mogućnost slobodnog izlaza na otvoreno more toj državi, objavili su mediji u BiH

Na tribini vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca o pomorskome karakteru BiH, akademik Ibrahim Bušatlija, koji je član Pomorskog društva BiH, rekao je da je Hrvatska protivno međunarodnim propisima onemogućila BiH slobodan izlaz na otvoreno more.

'Ići ćemo na međunarodnu arbitražu, htjela to naša država ili ne. Tužit ćemo Hrvatsku jer nam koči 'jadransku fasadu'', istaknuo je Bušatlija. Pojasnio je da će Pomorsko društvo prikupljati potpise građana i donacije kako bi se pokrenuo međunarodni spor protiv Hrvatske.

Tijekom održavanja tribine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca prihvaćen je zaključak da se u parlamentu BiH pokrene inicijativa za donošenje deklaracije kako bi se Bosna i Hercegovina proglasila pomorskom zemljom, da se pripremi nacrt pomorskog zakona te da se zatraži trajna zabrana gradnje Pelješkog mosta.

Sudionici tribine kritizirali su i vlasti BiH ističući kako ne posvećuju pozornost zahtjevu za izlazom na otvoreno more.