slom agrokora

Tužbe pljušte sa svih strana, rezimirali smo tko, koga i gdje sudski goni

14.11.2017 u 19:05

Bionic
Reading

Otkako je tadašnji predsjednik Sabora 30. ožujka kao građanin podnio kaznenu prijavu protiv bivše uprave Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem, tužbe su u svim smjerovima pljuštale gotovo pa na mjesečnoj bazi i to na dva kontinenta te u nekoliko zemalja. Donosimo pregled svih pravosudnih procesa pokrenutih u Hrvatskoj i inozemstvu otkako je počelo urušavanje koncerna Agrokor

U proteklih devet mjeseci, otkako je izbila kriza u Agrokoru, pljušte tužbe sa svih strana. U isto vrijeme tužitelji su tuženici - tako je povjerenik Vlade Ante Ramljak tužio vlasnika koncerna Ivicu Todorića, a tužio je i Todorić njega. Todorić je tužio i Martinu Dalić, a tužila je i ona njega.

Rekorder u tužbama zasigurno je ruska Sberbanka. Tu je i tužba Bože Petrova, ali i ona Ante Ramljaka protiv predsjednika SDP-a Davora Bernardića i to zbog klevete. Broj tužbi mogao bi eksplodirati ukoliko vjerovnici Agrokora, kojih je oko 5700, odluče u naplatu dugova ići sudskim putem.

No krenimo redom.

Tužba građanina Petrova

Prva tužba pala je 30. ožujka, kada je tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u trenutku izbijanja krize u Agrokoru odlučio podnijeti kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića. Ova tužba mogla bi usmjeriti vodu na Todorićev mlin s obzirom na to da on svoju obranu temelji na tezi o političkom progonu.

Nakon tužbe Bože Petrova u narednim mjesecima uslijedile su tužbe banaka kreditora Todorićeva posrnulog carstva.

Dok je u Hrvatskoj donošenje lex Agrokora onemogućilo pokretanje ovršnih postupaka nad Todorićevim kompanijama, u drugim zemljama u kojima je poslovao banke su ekspresno krenule u naplatu dugova.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Tužbe od Podgorice do Ljubljane

U lipnju je banka Intesa na sudu u Beogradu podnijela tužbu protiv nekoliko kompanija koje posluju u okviru Agrokora. Na popisu su Konzum, Jamnica, Zvijezda, Agrokor-trgovine i PIK Vrbovec, a tužba je pokrenuta radi naplate duga od 15 milijuna eura koji je ova banka odobrila Agrokoru 31. siječnja.

Osim Intese, ruska Sberbanka u Srbiji pokrenula je niz pravnih mjera kako bi ishodila izdavanje privremenih mjera kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje dionica Agrokora, Leda i Konzuma u Todorićevim srpskim tvrtkama Dijamant, Frikom, Idea, Nova sloga… U isto vrijeme Sberbanka je tražila ovrhu udjela Todorićevih hrvatskih kompanija u srpskima (MG Mivela, Dijamant, Idea…).

Sberbanka je aktivna po pitanju sudskih sporova i u BiH pokrenuvši niz ovršnih sporova oko udjela koje Agrokor ili kompanije u sastavu koncerna u Hrvatskoj imaju u tvrtkama u sklopu koncerna u BiH (Kiseljak, Boreas, Ambalažni servis…).

  • +8
Ante Ramljak nakon sastanka s dobavljačima Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

U Sloveniji je situacija nešto drugačija. Sberbanka je prije ljeta pokrenula ovrhu Agrokorovih udjela u Mercatoru te udjela Jamnice u slovenskoj tvrtki Jamnica mineralna voda. No postupak je obustavljen onog trena kada je slovenski sud priznao izvanrednu upravu i lex Agrokor. Doduše, i na ovu odluku su uložene žalbe pa je pitanje kakav će biti ishod. Sberbanka je u Sloveniji slobodno mogla ovršiti tek osobni udio Ivice Todorića u Mercatoru.

U Crnoj Gori je Hipotekarna banka Ad Podgorica pokrenula ovršni postupak protiv Leda d.o.o.

Sporovi u Velikoj Britaniji i SAD-u

Bitka se vodi i u državi koja je postala novi dom odbjeglom vlasniku Agrokora, u Velikoj Britaniji. Na tamošnjim sudovima Sberbanka je pokrenula tri arbitražna postupka zbog isto toliko neotplaćenih kredita vrijednih više od milijardu eura.

No ovih dana Anti Ramljaku stigle su dobre vijesti iz Londona. Sud je priznao lex Agrokor i izvanrednu upravu koncerna, čime se onemogućava postupanje u Velikoj Britaniji po bilo kakvim tužbama vezanim za Agrokor.

U rujnu je stigla vijest da je kriza u Agrokoru prešla i 'preko bare'. Američki fond koji je kreditirao koncern podnio je u SAD-u tužbu protiv Agrokora, navodno zbog lažnog prikazivanja poslovanja, na temelju čega je Agrokor u vrijeme Todorića i dobio financijsku injekciju iz neimenovanog fonda.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Tužim ja tebe, tužiš ti mene

Početkom ove jeseni zaredale su se pak osobne tužbe glavnih aktera priče o slomu Agrokora. Ivica Todorić je u rujnu najavio tužbu protiv Ante Ramljaka i drugih, a 5. studenog na svom blogu s javnosti je podijelio i detalje te tužbe. Kaznenu prijavu podnio je protiv Martine Dalić, Ante Ramljaka, Thomasa Wagnera, suosnivača i supredsjedatelja Uprave Knighthead Capital Managementa, te tog američkog fonda.

Dalić i Ramljak nisu mu ostali dužni. Nakon što je 9. listopada sa zakašnjenjem Ante Ramljak javnosti konačno predstavio revidirana izvješća Agrokora, kazao je kako je podnio tužbu protiv Ivice Todorića i odgovornih u koncernu. Dan kasnije i potpredsjednica Vlade Martina Dalić podnosi tužbu protiv Todorića, doduše privatnu, zbog klevete.

Zbog klevete je početkom ovog mjeseca pala i tužba protiv šefa SDP-a Davora Bernardića, kojeg je tužio Ante Ramljak.

Popisu treba dodati i ustavnu tužbu koju je ovih dana najavio Todorićev odvjetnik Čedo Prodanović, ali i mogući val tužbi s obzirom na to da više od 5700 Agrokorovih vjerovnika čeka u redu za naplatu dugova. Ako se ne uspiju dogovoriti s izvanrednom upravom, novac bi mogli potražiti sudskim putem.