PITALI SMO STRUČNJAKINJU

Todorić se vadi na politički progon: Jesu li mu Petrov i Dalić dali municiju?

13.11.2017 u 19:50

Bionic
Reading

Je li Božo Petrov, dok je bio predsjednik Hrvatskog sabora, napravio velik propust kad je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića, vlasnika posrnulog koncerna Agrokor, i je li potpredsjednica Vlade Marina Dalić odradila posao za odbjeglog tajkuna kad je odgovarala na njegove prozivke - pitali smo Zlatu Đurđević, redovitu profesoricu na Katedri za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Krije li se u njihovim potezima dokaz da je Todorić politički progonjen?

Kad je riječ o prijavi koju je podnio današnji predsjednik Mosta Božo Petrov, kaže Zlata Đurđević, nema govora o političkom progonu, dok u slučaju Martine Dalić (HDZ) smatra da ona ima pravo preko medija komunicirati s Todorićem, samo mora, ističe, paziti da pritom ne implicira krivnju.

Nakon što je postalo jasno da će Ivica Todorić u Velikoj Britaniji pokušati dokazati politički progon kako bi izbjegao izručenje Hrvatskoj, potezi visokih dužnosnika u cijeloj aferi Agrokor našli su se pod povećalom javnosti.

Jadranka Sloković, odvjetnica Ivice Todorića, u razgovoru za N1 u nedjelju kazala je kako ima dosta situacija i radnji što impliciraju da su određene osobe postupale na način za koji smatraju da se radilo o pritisku na pravosuđe, a prst krivnje uperila je u zakon zvan lex Todorić.

Todorić u Londonu Izvor: Reuters / Autor: SIMON DAWSON

Odvjetnik Ivo Farčić za tportal je prošlog tjedna, secirajući Todorićevu taktiku pred sudom u Londonu, među stvarima koje bi mu mogle ići u prilog naveo kaznenu prijavu tadašnjeg predsjednika Sabora, ali i ponašanje drugih političara poput Martine Dalić, koji preko medija šalju poruke Todoriću što bi ih on mogao iskoristiti pred britanskim sudom, na kojem se bori protiv izručenja Hrvatskoj, kao argumente što dokazuju da je politički progonjen.

Farčić je u tom kontekstu spomenuo i saborsko istražno povjerenstvo.  

Obveza prijaviti, bez promocije  

Zlata Đurđević navodi da su svi građani dužni prijavljivati kaznena djela, a onda je na Državnom odvjetništvu (DORH), koje je neovisno i samostalno tijelo, da ih dalje procesuira. 'Prema Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), postoji dužnost da se prijavljuju kaznena djela', navodi Đurđević i dodaje da čak postoji posebna obveza za državne dužnosnike.

Dakle, objašnjava Đurđević, političari ne samo da imaju obvezu, nego moraju navesti konkretne dokaze. Obveza je svakog državnog dužnosnika da prijavljuje kaznena djela, kaže, čak i veća nego ona običnih građana.

'Naravno, pretpostavka je da to ne radi zbog svoje političke promocije i dobivanja političkih poena', napominje Đurđević.

Petrov je svoju prijavu objavio 'na sva zvona'. Tada je kazao da je to učinio jer informacije koje su objavljene u medijima izazivaju sumnju, pa ako je Todorić čist, neka institucije obave svoj posao. 'Ako nije, onda će se institucije baviti njime', poručio je onda predsjednik Mosta i dodao da je prijavu podnio kao građanin, a ne kao predsjednik Hrvatskog sabora.

Đurđević smatra da Petrov nije mogao podnijeti kaznenu prijavu kao običan građanin jer se ne može izuzeti od dužnosti predsjednika Sabora.

  • +14
Božo Petrov Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dug jezik političara već smo platili 

Hrvatska je, podsjetimo, zbog dugog jezika visokih dužnosnika već plaćala štetu kad je osuđena pred Europskim sudom za ljudska prava u slučaju Peša za kršenje presumpcije nevinosti.

Robert Peša, nekadašnji potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji je bio uhićen u sklopu takozvane afere Maestro, dobio je sud protiv Hrvatske jer su tadašnji najviši državni dužnosnici - predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik Vlade Ivo Sanader i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić - povrijedili njegova prava kad su u izjavama u javnosti implicirali njegovu krivnju. Zbog toga država mu je morala 'iskeširati' 150 tisuća kuna odštete.

Hoće li se povijest ponoviti i u slučaju Agrokor?

Sporno je, naglašava Đurđević, to ako se unaprijed implicira da je netko kriv i zbog toga političari svoje izjave moraju iznositi uz ograde - 'navodni', 'optuženi', 'osumnjičeni'… No ne smatra da bi političari trebali u potpunosti zašutjeti kada se radi o važnom slučaju, kao što je situacija vezana uz Agrokor, jer javnost treba znati što se događa.

  • +2
Martina Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Todorić je u svojim objavama na blogu žestoko napadao Dalić koja mu, smatra Đurđević, kao javna osoba ima pravo odgovoriti, samo treba paziti da ne implicira krivnju. Koliko je Dalić uspjela u tome, druga je stvar.

Granična izjava Martine Dalić

Potpredsjednica Vlade je, recimo, nakon objave revizorskih izvješća 9. listopada ove godine izjavila: 'Ovo što smo danas vidjeli potvrđuje da je Ivica Todorić odgovoran i kriv za sastavljanje financijskih izvješća i za situaciju u koju je doveo ovu tvrtku', što je, čini se, prilično granična izjava što se tiče implikacije krivnje.

Ako na kraju Todorić uspije dokazati da je politički progonjen u Hrvatskoj, bit će to šamar hrvatskom političkom establišmentu koji će se dugo pamtiti.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL