NEUE ZUERCHER ZEITUNG

'Tužbe Hrvatske i Srbije imaju male šanse za uspjeh'

03.03.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Međusobna tužba Hrvatske i Srbije za genocid vijest je i u nekim medijima njemačkog govornog područja. Bečki Der Standard piše da proces ne bi trebao utjecati na odnose Hrvatske i Srbije dok švicarski Neue Zuercher Zeitung (NZZ) zaključuje da je riječ o pravnom odmjeravanju snaga s malo šanse za uspjeh

Neue Zuercher Zeitung na početku članka o tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije podsjeća kako je Hrvatska još 1999. tužila tadašnju SR Jugoslaviju za genocid, počinjen 'tijekom srpsko-hrvatskog rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995', jer je 'Srbija napala Hrvatsku te je odgovorna za ubijene, protjerivanja i uništenje'. Hrvatska potražuje povratak kulturnih dobara, ratnu odštetu te razjašnjavanje sudbine 1.400 nestalih, napominje NZZ, ali i dodaje kako je Srbija u siječnju 2010. Međunarodnom sudu u Haagu predala protutužbu.

'Taj je korak uslijedio nakon što je sud 2008. prihvatio hrvatsku tužbu', piše NZZ, objašnjavajući da se tužba Srbije odnosi na operaciju Oluja, u kojoj se 'po mišljenju Beograda dogodio genocid'. No švicarske novine podsjećaju da su za zločine u Oluji 'na drugoj instanci oslobođeni hrvatski generali', kao i da su SAD i Europska unija pokušali potaknuti dvije države da se dogovore o međusobnom povlačenju tužbi, jer su dosadašnja haška suđenja 'pokazala koliko je teško u pravnom smislu dokazati genocid'.

NZZ ipak konstatira da je 'Beograd htio dogovorno odustati od tužbe' jer 'ima još manje šanse od Hrvatske za pobjedu' dok 'vodstvo u Zagrebu očekuje presudu u svoju korist, no nejasno je otkud takav optimizam'. Naime dosad je jedino Srebrenica presuđena kao genocid na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, kao i onome za područje bivše Jugoslavije (ICTY), a Beogradu je presuđeno da nije spriječio zločin te da nije osudio počinitelje. Na kraju članka se podsjeća da su tužbe 'problem u današnjim odnosima Srbije i Hrvatske', s obzirom da je Hrvatska svoju podnijela dok je još Slobodan Milošević bio na vlasti.


'Šanse da bilo koja od susjednih država pobijedi su male, no zato su troškovi procesa enormni. Umjesto da su Srbija i Hrvatska zajedno na društvenoj, pravnoj i političkoj razini raščistile sve ratne zločine, opet će o njima odlučivati strani sud', poentira NZZ.

Der Standard pak prenosi vijest APA-e, u kojoj se navodi da će danas početi 'jednomjesečno izvođenje dokaza u međusobnim tužbama za genocid' Hrvatske i Srbije te da je Hrvatska prva na redu. Niti jednoj tužbi se ne predviđa uspjeh, piše Der Standard, i navodi kako se presuda očekuje do kraja ove godine. Spominju se i izjave ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i potpredsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića da proces ne smije utjecati na sadašnje odnose među državama, 'značajno poboljšanima'.

Podsjeća se da je Srbiju za genocid tužila Bosna i Hercegovina još 1993, a presuda je donesena 2007. i u njoj je Beograd oslobođen odgovornosti za Srebrenicu, koja je jedina presuđena kao genocid. S druge strane, na tužbu iz Srbije presuđeno je 2010. da proglašavanje neovisnosti Kosova nije bilo kršenje međunarodnog prava.