BAUK BRANI KOLEGU

'Tužba protiv Kajina je neviđen presedan!'

04.11.2010 u 15:03

Bionic
Reading

Nakon što se IDS-ov Damir Kajin požalio da već sutra mora na sud zbog HRT-ove tužbe koja je uslijedila nakon njegovih riječi izgovorenih za saborskom govornicom, za Kajinovu zaštitu zauzeo se potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Arsen Bauk i zbog tog presedana zatražio očitovanje saborskog šefa Luke Bebića

Naime, iako ima saborski imunitet, Kajina on u ovom slučaju ne štiti jer se radi o tužbi za naknadu štete, a ne o kaznenom postupku.

Zbog toga je na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva reagirao i njegov potpredsjednik, SDP-ov Arsen Bauk, koji smatra da bi se odredba o imunitetu trebala odnositi na ono što je izrečeno u Saboru.

'Radi se o grubom izigravanju ustavne odredbe o imunitetu koji štiti zastupnika od kaznene odgovornosti za riječ izgovorenu u Saboru i opasnom presedanu koji je još apsurdniji jer se radi o ustanovi koja odgovara Saboru. Radi o neviđenom pritisku na slobodu izgovorene riječi saborskog zastupnika', rekao je Bauk, zatraživši pritom da Povjerenstvo o tome izvijesti i saborskog šefa Luku Bebića.

Ako bi se ova situacija prešutjela, uvjeren je Bauk, onda bi ispalo da svatko svakoga može tužiti za riječ izgovorenu u sabornici. S takvim se mišljenjem nisu složili članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva iz redova HDZ-a, koji smatraju da Povjerenstvo nije nadležno za to te da Bauk može na drugi način o tome obavijestiti Bebića.

Podsjetimo, HRT je protiv Kajina tužbu podignuo prije godinu dana zato što je IDS-ovac prilikom rasprave u Saboru rekao da se svaka druga emisija na HRT-u može kupiti.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na današnjoj je sjednici odbilo skidanje imuniteta za HDSSB-ovog Dinka Burića kojeg je zbog klevete tužio ministar obitelji i branitelja Tomislav Ivić