OD PONEDJELJKA U FOTELJI

Turudić ulazi u kabinet: Otvara li nogom vrata, kako će preuzeti kontrolu i što će sad Bajić?

24.05.2024 u 15:00

Bionic
Reading

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u ponedjeljak službeno stupa na dužnost, ulazi u svoj kabinet u Gajevoj ulici u Zagrebu i, kako je najavio, odmah započinje s kadroviranjem u USKOK-u, kao ključnom segmentu cijelog sustava. Na njegovu čelu trenutno se nalazi vršiteljica dužnosti Željka Mostečak, nakon što je prethodna ravnateljica Vanja Marušić dala ostavku te se nitko nije prijavio na raspisani natječaj

Turudić je ovog tjedna potvrdio da 'ima ideju' koga bi postavio na čelo USKOK-a te da će to svakako biti osoba iz samog sustava Državnog odvjetništva, no prije toga želi obaviti razgovor s Mostečak. 'Načuo sam, do mene je dopro glas da ona to više ne želi biti. Ali najprije ću razgovarati s njom', rekao je u intervjuu za RTL.

Time je u javnost plasirao tvrdnju koja se dosad iznosila samo u neslužbenim razgovorima i zapravo ju je nemoguće provjeriti; neki sugovornici tportala iz samog Državnog odvjetništva kažu da nisu sasvim sigurni da je Mostečak u ovom trenutku toliko željna odstupiti.

'Da, ona se trenutno doista ne ponaša kao 'prava' ravnateljica USKOK-a, no okolnosti se uvijek mogu promijeniti', znakovito kaže jedan od njih.

Jutarnji list u petak je objavio da su mogući kandidati za vršitelja dužnosti ravnatelja USKOK-a sadašnji zamjenik ravnatelja Krešimir Ostrogonac - koji vodi predmet Janaf, u kojemu je rubno, kao svjedok, zahvaćen Ivan Turudić jer mu je bivši šef ove državne firme navodno kupio odijelo - potom tužitelj Sven Mišković, koji vodi sudske procese protiv njegova prijatelja Zdravka Mamića, zatim Petra Parlov, koja goni gospodarski kriminal, Danijela Raspović Tomac, koja u portfelju ima kriminal u Ini, te na koncu Vedran Libl.

  • +14
Prisega Ivana Turudića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Olabavljenje kriterija

To su, zasad navodno, opcije za vršitelja dužnosti do raspisivanja novog natječaja. No situacija se može zakomplicirati.

Za ravnatelja USKOK-a, naime, propisan je uvjet o 15 godina staža u struci nakon pravosudnog ispita, a od nabrojenih trenutno ga zadovoljava jedino Ostrogonac. No nije jasno vrijedi li taj uvjet i za vršitelja dužnosti.

Sam Turudić već je najavio inicijativu za izmjenu Zakona o USKOK-u, kojim bi se olabavio ovaj kriterij.

'Nije nemoguće da za vršitelja dužnosti on postavi i nekoga bez 15 godina iskustva jer se radi o nedefiniranoj zoni, pa uvijek može reći da propisi to ne sprječavaju te da u međuvremenu poradi na izmjenama zakona. Ako se odluči na to, bazen iz kojega može birati kandidate znatno je veći od nabrojenih pet osoba', kaže drugi tportalov sugovornik iz DORH-a. On ne predviđa da bi to stvorilo velike formalne i proceduralne probleme jer bi se malo tko odlučio formalno osporavati odluke takvog vršitelja dužnosti ravnatelja USKOK-a. Uostalom, napominje, osoba na toj funkciji ionako ne potpisuje optužnice.

Atmosferu u ovoj instituciji uoči Turudićeva dolaska on opisuje kao 'poprilično paničnu' jer nitko ne zna što se može očekivati. Sam sustav je, kaže, prepun ljudi s frustracijama - posebno na nižim razinama - a tu je i negativna selekcija kadrova, za koju tvrdi da je u protekle četiri godine eskalirala. Promjene su izvjesne, ali nitko nema ideju u kojem smjeru će se one odvijati.

Četiri fotelje do potpune kontrole

Kako bi potpuno ovladao hijerarhijom Državnog odvjetništva, novi glavni državni odvjetnik Turudić ima četiri ključne funkcije na koje treba instalirati svoje ljude ili se barem uvjeriti da su oni koji se na njima trenutno nalaze odani i potpuno otvoreni na suradnju. Izuzev ravnatelja USKOK-a, to su šef Kaznenog odjela u DORH-u, županijski državni odvjetnik u Zagrebu i, posebno, predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća.

A na tom mjestu se, slučajno ili ne, danas nalazi upravo vršiteljica dužnosti ravnateljice USKOK-a Željka Mostečak, kojoj mandat traje još otprilike dvije godine.

'To tijelo donosi odluke o imenovanjima županijskih i općinskih državnih odvjetnika, njihovih zamjenika, zamjenika glavnog državnog odvjetnika i slično, dakle ključno je u vođenju kadrovske politike i upravljanju sustavom. Turudić ne može tek tako smijeniti Mostečak jer je birana na natječaju i jedina opcija zapravo je njezina ostavka - a za to ona sasvim sigurno zasad nije zainteresirana', tvrdi još jedan dobro upućeni sugovornik.

Dakle sve navodi na zaključak da će upravo Mostečak biti najveći zalogaj za Turudića, barem u prvoj fazi njegova mandata.

Županijski državni odvjetnik u Zagrebu Jurica Ilić također je na početku mandata, no kako je on ujedno zamjenik glavnog državnog odvjetnika, moguće je da ga Turudić pozvati da se vrati u centralu te tako oslobodi prostor za imenovanje šefa najvažnijeg tužiteljstva na razini države. Oko šefa Kaznenog odjela u DORH-u ne bi trebao imati problema jer ga de facto može mijenjati svake godine, kada donosi godišnji raspored obavljanja poslova.

'Tek treba vidjeti kakav će biti Turudićev pristup: moguće je da će naprosto pozvati sve županijske državne odvjetnike da ponude svoje mandate na raspolaganje i tako jednim potezom protrese sustav koji doista jest devastiran, ali s druge strane i u strahu od njegova pristupa koji se najčešće opisuje kaubojskim', zaključuje sugovornik tportala.

A što će Mladen Bajić sad?

Za funkcioniranje ekosustava samog Državnog odvjetništva ipak bi se ključnim mogao pokazati odnos te mogućnost suradnje s Mladenom Bajićem, njegovim davnim prethodnikom koji je prije više godina otišao u mirovinu, no ostao je na poziciji savjetnika u DORH-u, ima vrlo razgranatu mrežu poznanstava i smatra se vrlo utjecajnim, pa se čak tumači da iz sjene upravlja cijelim sustavom. U posljednje vrijeme dodatno si je izgradio poziciju na međunarodnoj sceni angažmanom oko procesuiranja ratnih zločina u Ukrajini i suradnjom s predstavnicima SAD-a.

Hoće li Turudić i Bajić pronaći zajednički jezik ili će jedan drugoga dočekati na nož, po mnogim sugovornicima zapravo je ključno pitanje na koje se odgovor očekuje u ponedjeljak.