preuzimanje dužnosti

Turudić o prvim potezima kad postane šef DORH-a: 'Imam ideju tko će voditi USKOK'

22.05.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Ivan Turudić u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika. Uoči toga dao je intervju za RTL

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u ponedjeljak preuzima dužnost. Koji će mu biti prvi potezi, je li riješen slučaj propucavanja njegova automobila i kako izgleda život s osiguranjem otkriva u RTL-ovu intervjuu.

Jeste li sad spremni za novu ulogu?

'Jesam, jesam. Pročitao sam sve što sam trebao. Ili većinu toga, nikada nije sve. Pročitao sam organizacijske propise u DORH-u, puno toga ja znam iz iskustva, ali neke stvari se moraju pročitati', rekao je za RTL.

Jeste li imali neke sastanke sa Zlatom Hrvoj-Šipek?

'Jesam, jesam, vrlo korektno. Evo sad sam došao sa sastanka s kolegicom, dogovaramo primopredaju za ponedjeljak. U ponedjeljak već imamo kolegij sa zamjenicama državnog odvjetnika i tako stvari idu svojim putem.'

Imate li možda ideju tko će voditi USKOK?

Imam, ali vidjet ću, imam ali neću još ići s njom u javnosti jer ne znam što je s današnjom vršiteljicom dužnosti ravnateljice USKOK-a. Načuo sam, do mene je dopro glas da ona to više ne želi biti. Ali najprije ću s njom razgovarati.

Špekulira se da možda dolazi netko izvana?

Ne, ne.

Znači bit će netko iz kuće?

Bit će netko iz kuće to je apsolutno. To mogu potvrditi.

Znači ima kandidata koji to ipak žele?

Naravno da ima, nije problem u kandidatima, nego je problem u uvjetima. Problem je u uvjetima. Izuzetno su veliki uvjeti, 15 godina staža je potrebno da bi netko bio ravnatelj USKOK-a to je jednako kao sudac Vrhovnog suda, kao zamjenik državnog odvjetnika, to je jednostavno pretjerano. Predsjednik Županijskog suda mora imati 12 godina. Hitno se mora izmijeniti Zakon. I svest u normalne okvire ti uvjeti.

Jeste ih pratili malo sad, rade punom parom? Evo i danas akcija…

Neka, neka. To je jako dobro. Ne govorimo o ravnatelju USKOK-a. Govorimo o vršitelju dužnosti USKOK-a. To namjeravam, onda će se ići s natječajem i onda će sve ići svojim tijekom.

Je li se rasvijetlilo što vezano za propucavanje Vašeg automobila?

'Nemam nikakvih informacija, ne mogu apsolutno ništa o tome reći. Sve što sam znao kad je to bilo, znam i danas.'

Ali vratili su Vam automobil?

'Da, automobil je popravljen. Imao sam kasko, ali ipak sam morao platiti nešto iz svog džepa, to je tako...'

Ali dobro, očekujete da se rasvijetli priča do kraja?

'Ne znam, ne znam. Ja bih volio da se rasvijetli priča. Hoće li to biti, svjestan sam teškoća, objektivnih, mjesto nije praćeno kamerom. Ne znam, daj bože da bude uspješno.'

Posljednja dva mjeseca bilo je jako puno napada na vas, jeste li požalili razmislili ‘Bože što mi je ovo trebalo?’

Bilo je teško. Ja sam tako odlučio, ja sam tako dogovorio. Kandidirao sam se, takvih divljačkih napada ipak nisam očekivao. Ali Bože mili i to je za ljude.

Tko vas je najviše razočarao?

Ma ne može me nitko razočarati. Ne može me nitko razočarati. Zna se tko je bio najdivljiji i najprostiji.

Bojite li se da možda dolazite u osinje gnijezdo? Neki vas tamo ne čekaju baš, ali sad kažete da ste imali par susreta sa Zlatom Hrvoj Šipek?

Ne bojim se, većinu kolega poznam. S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da zajedno radimo i nešto napravimo.

Život s osiguranjem, već ste imali jednom..

Imao sam u više navrata, to je cijena toga, to je sigurno ograničenje privatnosti, ali Bože mili – to je cijena posla koji sad radim.

sve osim nogometa