MIROSLAV TUĐMAN

'Turudić se može obratiti Odboru za nacionalnu sigurnost'

13.08.2014 u 19:56

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Odbora za unutranju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman izjavio je danas kako ne planira na dnevni red Odbora staviti navode predsjednika zagrebačkoga Županijskog suda Ivana Turudića da ga se prati, osim ako Turudić to sam zatraži, javlja Hina

Sudac Ivan Turudić je jučer, gostujući na HTV-u, ustvrdio kako ima dokaze da ga represivni aparat prati i prisluškuje, da su mu to rekli ljudi iz policije. 'U pravu je Predsjednik RH kad kaže da nemaju formalne ovlasti da me smijene, međutim, ja sam posve siguran da represivni aparat radi na tome', rekao je Turudić.

Miroslav Tuđman smatra kako je moguće da su Turudićeve tvrdnje točne. 'Na žalost, aktualna vlada na svaku kritiku odgovara korištenjem represivnih mehanizama pa tako svakom tko se usudi javno ih kritizirati vrlo brzo šalju, primjerice, poreznu ili sanitarnu inspekciju, što je neprihvatljivo. Moguće je i da se Turudiću nešto slično dogodilo zbog svega što je rekao o odnosu premijera i članova Vlade prema pravosuđu', tumači Tuđman.

Unatoč tomu, Turudićev slučaj ne planira staviti na dnevni red Odbora jer je uvjeren da će vladajući preglasavanjem ili odbiti raspravu o tom pitanju ili pristati na istragu pa 'izglasati politički oportune zaključke kojima nije cilj utvrditi istinu, kako se dogodilo u slučaju bivšeg ministra financija Slavka Linića'.

'Ako bi se sam Turudić Odboru obratio predstavkom, ja bih tu točku svakako stavio na dnevni red, a mislim da se ni vladajući u tom slučaju ne bi usudili odbiti raspravu, no uvjeren sam da bi na kraju ponovno izglasali nešto što je politički oportuno, ne tražeći što je istina', rekao je Tuđman.


Turudić je Hini kazao kako svoje sumnje ne planira prijaviti saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost niti policiji, koja ga je, tvrdi, 'i ranije znala istraživati temeljem anonimnih prijava'.

Ravnateljstvo policije oštro je demantiralo Turudićeve o 'praćenju i prisluškivanju'. 'Gospodin Turudić nije bio predmetom niti jednog kriminalističkog istraživanja koje je policija provodila, odnosno provodi', navelo je Ravnateljstvo policije u priopćenju.

Sumnju da ga prate i prisluškuju Turudić je jučer iznio na HTV-u, nakon što se u nedjelju, u opširnom razgovoru za Večernji list okomio na aktualnu vlast. To je, pak, u drugim medijima interpretirano kao isticanje kandidature za HDZ-ovog ministra pravosuđa, na što je Turudić kazao da je očekivao burne reakcije, ali da ga je 'malo začudio' predsjednik Republike Ivo Josipović koji je ustvrdio da politički angažman sudaca smatra neprimjerenim i inkopatibilnim s dobrim demokratskim načelima i podjelom vlasti te da bi sudac s političkim ambicijama trebao odstupiti iz pravosuđa.