glavni državni odvjetnik

Turudić poručio da se ne boji Milanovića i podsjetio kako je počeo njihov sukob

11.06.2024 u 21:47

Bionic
Reading

'Dosta sam prošao u karijeri, živimo u turbulentnom vremenu i bio je to izazov, a temeljni motiv bio je opće dobro', rekao je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić govoreći o motivima da obavlja tu dužnost

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić kaže kako je teško razgraničiti Državno odvjetništvo RH (DORH) od sudstva te da je državno odvjetništvo drugačije nego što su sudovi.

'Ali je to zapravo zakon spojenih posuda. Ne može biti dobra situacija u sudu, a loša u DORH-u i obrnuto', rekao je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić gostujući u emisiji '1 na 1' HRT-a.

Dodao je kako su sud i DORH dvije institucije koje su međuovisne i isprepliću se u brojnim situacijama.

DORH je vrh represivnog aparata, no posljednju riječ donosi sud. Turudić problem vidi u predugom trajanju sudskih postupaka.

Na pitanje ima li razloga da se plaši predsjednika Zorana Milanovića ili on Turudića, Turudić odgovara:

'Ne junačim se, ali stvarno se ne bojim Milanovića. Ne vidim razlog zašto bih ga se bojao. Njegove reakcije su zapravo dosadno predvidive. Često mogu naslutiti što će on reći. Ponekad odaju dojam da se nečeg boji.', kaže Turudić.

Smatra da se s predsjednikom Milanovićem ne može argumentirano raspravljati i razgovarati.

'Ne poznajem ga, nisam s njim u životu ni ti jednu riječ progovorio. Bilo je vremena kad sam slušao i pratio, ali duže vrijeme se uopće ne bavim Milanovićem', dodao je.

Kaže kako je 'rafalna paljba' počela s europskim uhidbenim nalogom protiv Perkovića.

'Često je bio argument da niti jedna ozbiljna država ne progoni svoje vrhunske špijune, ali niti jedna ozbiljna država nije imala svoje špijune koji su ubijali po drugim zemljama', ističe glavni državni odvjetnik napominjući kako na toj funkciji mora imati odnos s politikom jer sva logistika dolazi od vlasti.

Napominje kako svaki sudac ima svoj svjetonazor i svoje političko opredjeljenje, ali da sudac ne smije biti član političke stranke.

'A ja to nisam', ističe Turudić i dodaje: Sudac ne smije svoje političko uvjerenje zlouporabiti.

Turudić kaže kako je puno problema u DORH-u, a jedan od strukturnih problema je da bivši državni odvjetnici nakon prestanka mandata ostaju raditi u DORH-u, što je kako kaže, problem sam po sebi.