neće odgovoriti na sve

Turudić o Dobronićevom upitniku: Silno sam iznenađen, neka pitanja su proutuustavna, zadiru u intimnu sferu

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 15.02.2022 12:38
  • Objavljeno 15.02.2022 u 12:30
Ivan Turudić

Ivan Turudić

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, iznenađen je upitnikom predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića upućenom svim predsjednicima sudova. Kaže da na neka pitanja ne namjerava odgovoriti

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić u ponedjeljak je, kaže, prvi puta pročitao set pitanja koja je poslao predsjednik Vrhovnog suda.

'Bio sam silno iznenađen nisam mogao niti vjerovati kao ni većina kolegica i kolega da je tako nešto moguće. Postavlja se pitanje zašto to radi predsjednik Vrhovnog suda. Cijela intonacija tih pitanja ima neki optužujući karakter. No to je manje važno, važnije je da su neka pitanja proutuustavna, za neka predsjednik Vrhovnog suda nije nadležan, neka posve zadiru u intimnu sferu o kojoj suci nisu dužni odgovoriti, a neka se tiču javno poznatih podataka', komentirao je za N1 Televiziju uputnik Radovana Dobronića sudac Viskog kaznenog suda Ivan Turudić.

Dodaje da su izvan djelokruga predsjednika Vrhovnog suda pitanja koja regulira Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV). Kaže da je DSV samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje vodi imovinske kartice, a sudac je dužan prijaviti imovinu.

'Iz kartice je vidljivo koliko je imao predavanja i novaca dobio. Te tzv. izvansudske aktivnosti, članstvo u udrugama… Ako se bavi lukrativnom djelatnošću, ako predaje, ako je na primjer član arbitraže, sudac je o tome dužan suglasnost DSV-a. Nema suca koji bi to radio, ako postoji, onda on treba ići na stegovni postupak. Onda pitanje je li član sporstkih ili drugih udruga, rade li članovi uže ili šire obitelji kao namještenici, službenici po pravosudnim tijelima. Mislim da su to pitanja ispod nivoa predsjednika VS-a koja ne bi smio postavljati, a koja zapravo presumiraju neku krivnju i mislim da to nije dobar put, da to neće postići nikakve učinke', rekao je Turudić.

Na Visokom kaznenom sudu će, kaže, održati sjednicu Sudačkog vijeća i zauzeti stavo o upitniku. Ističe da to što govori, govori osobno. Napominje i kako je član jedne, Udruge dragovoljaca Sokol iz Virovitice.

'Bih li o tome morao tražiti suglasnost predsjednika Vrhovnog suda? Meni je to nepojmljivo. Na takva pitanja, ako moj stav i bude drugačiji do ostalih, neću nikad odgovoriti. Postavlja se pitanje što je s masonima. Treba li članstvo navesti u odgovoru? Vidjeli smo da je bivši glavni državni odvjetnik nastradao zbog tog članstva', rekao je Turudić.

Ipak, ugled sudaca u Hrvatskoj je narušen, a percepcija građana o pravosuđu je loša. Turudić se ne slaže da je sudstvo najgore od svih segmenata državne vlasti.

'Mislite da je bolja percpecija prema novinarima, političarima, saborskim zastupnicima, Vladi? Nije. Ja sam žalostan što je percepcija o sucima loša, a ovakvi potezi sigurno ne pridonose njenom poboljšanju.', kaže Turudić koji je kao sudac koji radi u tom resoru 30 godina osobno nezadovoljan što je situacija tako loša, što postupci traju beskrajno dugo, što neki suci ne rade dovoljno....

'Mislite da će se poboljšati situacija ako (Dobronić, op.a.) pita čime se moj daljnji rođak bavi? Pa nema to pravo pitati. Da će se poboljšati situacija kada želi zabraniti javne istupe? Evo, ja sada nastupam u medijima, bih li trebao o tome pitati predsjednika suda, tražiti odobrenje? Bi li sudac koji ide u medije trebao svečano obećati da neće kritizirati predsjednika Vrhovnog suda? To nije demokratski', dodao je Turudić koji ne očekuje pobunu sudaca.

Kaže da na neka pitanja možda hoće odgovoriti, ali na neka sigurno neće.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!