sudio u prvom postupku

Turudić nije, kaže, iznenađen presudom Sanaderu: Javnost je opravdano ljuta na pravosuđe i sve njegove aktere

30.12.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Predsjednik županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić komentirao nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te hrvatskom pravosuđu nedostupnom čelniku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju zbog primanja, odnosno davanja mita u aferi Ina-MOL, kazavši da ga nije iznenadila ovakva presuda niti bi ga iznenadilo da je bilo drugačije

Obojica su proglašeni krivima - Hernadi je dobio dvije, a Sanader šest godina zatvora.

Turudić je kazao da je riječ o prvostupanjskoj presudi i protiv nje slijedi izrada pisanog obrazloženja, a stranke mogu podnijeti žalbu o kojoj odlučuje Vrhovni sud. Odbio reći je li mu drago ili krivo što je donesena ovakva presuda, javlja N1.

Kazao je da je sud pri donošenju odluke uzeo u obzir faktore koji su se dogodili u razdoblju od prethodne presude.

'Valja računati i to da je prošlo određeno vrijeme, od prethodne je presude prošlo sedam, osam godina, a sud je uzeo u obzir uzeo sve faktore i donio odluku manju nego što sam ja', rekao je sudac koji je sudio u prvom postupku koji je poništen.

Navedo je da je u prethodnom postupku žalba trajala godinu dana i da je to dobar rok, ali cijeli postupak traje desetak godina i ne zna se gdje mu je kraj i to nije dobra poruka. 'Javnost je opravdano ljuta na pravosuđe i sve njegove aktere - javnost je s pravom ljuta kada postupci traju tako dugo. Jedan od dijelova pravičnog vođenja postupaka je i njegovo trajanje', istaknuo je Turudić.

  • +3
Suđenje Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić