NAKON ODLUKE EUROPSKOG SUDA

Turudić: Hernadi mora u Hrvatsku u roku od 60 dana!

26.07.2018 u 16:00

Bionic
Reading

Mađarska mora izručiti Zsolta Hernadija Hrvatskoj najkasnije u roku od 60 dana nakon odluke Europskog suda u Luksemburgu, izjavio je to sudac Ivan Turudić. Ovo je prvi put da je neki hrvatski sud postavio zahtjev za prethodnu odluku i pitanje te dosad nije bilo ovakvih slučajeva, tumači Turudić i ne skriva zadovoljstvo time što je hrvatski zahtjev u cijelosti prihvaćen

'Predati je zakonski izraz za traženu osobu', objašnjava Turudić i dodaje da je Mađarska to dužna učiniti u roku od 60 dana. Ako to ne učini, poručuje da će onda Županijski sud u Zagrebu o tome obavijestiti Eurojust i Europsku komisiju.

Direktora MOL-a Hrvatska tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera s 10 milijuna eura kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

'Odluke Europskog suda su obavezne. Procedura je takva da u roku od 60 dana Mađarska mora odlučiti o europskom uhidbenom nalogu Županijskog suda u Zagrebu. Samim time USKOK bi trebao povući svoj nalog koji je izdao još u vrijeme dok se vodila istraga. Neprirodno je i nepravno da istovremeno postoje dva europska uhidbena naloga iste države prema istoj osobi zbog istog kaznenog djela, odnosno postupka', kaže Turudić.

Bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić ovu odluku također pozdravlja, no pojašnjava kako se tom odlukom naglašava da mađarski sud mora Hrvatskoj odgovoriti na zahtjev, što dosad nije bio slučaj. Druga bitna stvar je, kaže Miljenić, da postupak u kojem je Hernadi bio svjedok u Mađarskoj ne može biti razlog da se odbije izručenje Hrvatskoj.

'Ovo ne znači da je on automatski predan Hrvatskoj. Međutim, ovo znači i da će se aktivirati europski uhidbeni nalog u bilo kojoj zemlji u koju on eventualno otputuje i koja je onda opet dužna postupiti prema njemu i eventualno neće imati ograde koje ima Mađarska', smatra Miljenić.

Mađarska je dosad odbijala i ispitivanje te osobe iz razloga, kako su navodili, nacionalne sigurnosti. Ako njima nacionalna sigurnost ovisi o tome hoće li se nekoj osobi suditi ili čak ispitivati je, onda je sve moguće, kaže Miljenić.

'Ako gledamo pravno, onda je ta osoba trebala biti davno u Hrvatskoj i trebalo je već biti održano suđenje. Nismo u pravnoj sferi, nažalost, nego u sferi politike. Međutim, nepoštivanje suda u Luksemburgu može dovesti i do značajnih financijskih kazni. Opet se kroz odluku suda sve vratilo na pravni kolosijek, tako da mislim da smo ipak bliže predaji Hrvatskoj nego što smo bili prije. Puno bliže', zaključio je Miljenić.

Dolazak suca i predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić